Vašington nije odustao od obuzdavanja Rusije, samo je trenutno u novčanoj krizi

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPortparol Kremlja Dmitrij Peskov
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov smatra da niko u Vašingtonu nije odustao od ideje „obuzdavanje“ Rusije, a takođe je pozvao da se ne donose dalekosežni zaključci u vezi sa obustavom finansiranja takvog programa u Sjedinjenim Američkim Državama.
„Mislim da u Vašingtonu niko do sada nije odustao od ideje obuzdavanja Rusije“, rekao je Peskov u intervjuu za televiziju RTVI, komentarišući vest o obustavi finansiranja odgovarajućeg programa.

Govoreći o tome da li bi to mogao da bude svojevrsni signal otopljavanja odnosa, on je pozvao da se ne zaboravi da sadašnji američki lider Donald Tramp, prema njegovim sopstvenim rečima, ima najtvrđi stav prema Rusiji.

„Mislim da je ovo apsolutno pitanje ‘matematičke prirode’. Budući da je tamo sada objavljen program za podršku ekonomiji, jednostavno su u novčanoj krizi. Zato ne bih donosio tako dalekosežne, konceptualne zaključke. Ovde se mora analizirati tokom vremena. Za sada ne vidim razloga za takve pristupe“, rekao je portparol Kremlja.

Vladimir Putin i Donald Tramp - Sputnik Srbija
Lavrov: Putin i Tramp su uvek bili u normalnim odnosima

Agencija Blumberg ranije je saopštila da je šef Pentagona Mark Esper naložio da se deo sredstava iz programa za obuzdavanje Rusije u Evropi preusmeri na izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Odnosi Rusije i Zapada nepromenjeni

Peskov je dodao da ne smatra da se može govoriti o prekretnici i otopljavanju odnosa između Rusije i Zapada u kontekstu situacije sa pandemijom virusa korona.

„Ne mislim da se može govoriti o nekim prekretnicama. Svi žure da govore o nekom otopljavanju. Mislim da se to neće dogoditi. U ovom slučaju radi se samo o saradnji u uslovima krize. To je uvek bilo tako i uvek će biti“, objasnio je Peskov.

Prema njegovom mišljenju, odnosi Rusije i Zapada faktički se nisu promenili.

„(Vladimir) Putin je u kontaktu sa kolegama iz drugih zemalja. A ta komunikacija, zapravo je bila ista u onim oblastima koje su od obostranog interesa i obostrane koristi“, precizirao je Peskov.

On je napomenuo da je Putin u poslednje vreme često razgovarao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, „jer je situacija na naftnom tržištu bila katastrofalna i zahtevala je koordinaciju napora i međusobnih akcija“.

„Putin je razgovarao sa (francuskim predsednikom Emanuelom) Makronom još pre pandemije i to je, pre svega, posledica činjenice da predsednik Makron ima veoma široko međunarodno gledište, što mu je omogućilo da pre pandemije prihvati formulu, da – jeste, imamo mnogo nesuglasica, ali da to nije razlog da se prekine dijalog, jer se te nesuglasice mogu rešiti samo dijalogom. To je upravo ono što je najbliže Rusiji i predsedniku Putinu“, rekao je Peskov.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala