Lavrov: Putin i Tramp su uvek bili u normalnim odnosima

© AP Photo / Susan WalshVladimir Putin i Donald Tramp
Vladimir Putin i Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp, uvek su bili u normalnim odnosima — lideri su usmereni na saradnju, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Odnosi na predsedničkom nivou (Rusije i SAD) nikada nisu bili nenormalni — bili su normalni u punom smislu te reči i oni ne treba da se normalizuju. Razgovori i lični kontakti Putina i Trampa u Hamburgu na marginama samita G20, zatim na samitu u Aziji uvek su bili puni poštovanja i obostrano usmereni na unapređenje saradnje“, rekao je ruski ministar.

Prema njegovim rečima, takvi kontakti rezultirali su, između ostalog, sporazumima o formiranju Poslovnog saveta, koji čine šefovi najvećih privatnih kompanija Rusije i SAD, kao i formiranju stručnog saveta, koji će uključivati aktuelne političare i političke analitičare, koji bi mogli raspravljati i učestvovati u rešavanju pitanja strateške stabilnosti, globalne bezbednosti i davati preporuke za rukovodstvo dveju zemalja u pogledu jačanja strateške stabilnosti u svim aspektima.

Lavrov je dodao da su takvi kontakti izrodili i sporazum o nastavku saradnje o kritičnom pitanju sajber-bezbednosti.

Saopštenje Putina i Trampa — signal koji uliva optimizam

Ruski ministar se osvrnuo i na zajedničko saopštenje ruskog i američkog predsednika povodom 75. godišnjice istorijskog sastanka sovjetske i američke vojske na Elbi, rekavši da je to signal da se zemlje mogu udružiti radi zajedničkih ciljeva, kao što je borba protiv virusa korona.

„Nadam se da će kriza izazvana kovidom 19 podstaći sve aktere svetske politike, pre svega vodeće države, da odbace aktuelna neslaganja i uključe se u zajednički rad, profesionalni rad u ime obezbeđivanja mirne, prosperitetne budućnosti za sve narode. Predsednici Rusije i SAD su poslali signal koji uliva optimizam. Juče su objavili zajedničko saopštenje povodom 75. godišnjice sastanka na Elbi, u kome su i istakli da su u to vreme Sovjetski Savez i SAD uspeli da se izdignu iznad nesuglasica, protivrečnosti i da se ujedine zbog bitke, odlučujuće bitke protiv zajedničkog neprijatelja“, rekao je Lavrov.

On je dodao da sada isti zadatak stoji pred njihovim zemljama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala