Komori, Lesoto, Tadžikistan... do njih virus nije stigao

© Flickr / KevGuy4101Kiribati
Kiribati - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uprkos tome što se virus korona pojavio u 214 zemalja i teritorija na svetu i zarazio više od tri miliona ljudi, 33 zemlje i teritorije još nisu prijavile nijedan slučaj.

Među takvim državama su Komori, Lesoto, Tadžikistan i male ostrvske države u Tihom okeanu, poput Naurua, Kiribatija i Solomonskih Ostrva.

Do 20. aprila, 214 zemlja i teritorija, od 247 koje priznaju Ujedinjene nacije, prijavilo je najmanje jedan slučaj virusa korona.

Seul, Južna Koreja - Sputnik Srbija
Tri zemlje koje su pobedile virus koronu

U čak 190 takvih zemalja i teritorija primećena je lokalna transmisija, odnosno širenje virusa unutar zajednice, dok je 166 zemalja i teritorija registrovalo smrtne slučajeve.

Međutim, to što neka zemlja nije prijavila da ima zaražene virusom korona ne znači da oni i ne postoje, napominje Rojters.

Kao primer, navodi da Severna Koreja nije prijavila nijedan slučaj virusa korona, iako se graniči sa Kinom, Rusijom i Južnom Korejom — državama koje se bore sa velikim brojem obolelih. 

S druge strane, Azija beleži dva velika talasa prekogranične transmisije, dok su mnoge evropske zemlje počele da prijavljuju slučajeve krajem februara.

U februaru i januaru Latinska Amerika i Afrika nisu imale nijedan slučaj virusa korona, ali se on kasnije velikom brzinom proširio na oba kontinenta.

Vanredno stanje u Srbiji - Sputnik Srbija
Objavljen spisak najbezbednijih država u doba korone

Takođe, pet zemalja i teritorija uspelo je da se oslobodi virusa — britanska prekomorska teritorija Angvila, Grenland, karipsko ostrvo Sent Bartelemi, koje je pod suverenitetom Francuske, Sveta Lucija, ostrvska država u Karibima, i Jemen.

Nijedna od ovih zemlja nije prijavila smrtne slučajeve, a više nema nijedan aktivan slučaj, pošto su se sve osobe koje su bile zaražene oporavile, prenosi Tanjug.

Takođe, neke zemlje tvrde da su uspele da dramatično smanje broj novih slučajeva poput Kine i Novog Zelanda koji je proglasio da je virus eliminisan.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala