Nemačka zove policajce iz cele zemlje da obezbeđuju prvomajske proteste

© REUTERS / Hannibal HanschkeNemačka policija u sukobu sa demonstrantima koji u Hamburgu protestuju protiv samita G20
Nemačka policija u sukobu sa demonstrantima koji u Hamburgu protestuju protiv samita G20 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle demonstracija u nizu nemačkih gradova protiv mera ograničenja zbog pandemije Kovida 19, Nemačku za Prvi maj očekuje novi talas protesta, a veliki broj policajaca sa svih strana zemlje pozvan je u Berlin da se suoče s buntom mladih levičara.

Nemačka strepi od Prvog maja, kaže za Sputnjik dugogodišnji dopisnik Politike iz te zemlje Miroslav Stojanović. Levičarske organizacije najavljuju proteste u Krojsbergu, četvrti Berlina gde svake godine za Prvi maj dolazi do žestokih obračuna učesnika protesta s policijom.

Talas protesta se širi

S obzirom da se demonstracije održavaju već petu subotu za redom u više gradova Nemačke, očigledno je, ističe novinar, da se talas protesta širi.

Prethodne subote u Berlinu je demonstriralo oko 1.000 ljudi, uprkos zabrani okupljanja više od 20, zbog opasnosti od širenja zaraze, a tom prilikom uhapšeno je oko stotinak demonstranata. Učesnici protesta nosili su parole „Želim svoj život nazad“, „Zaštitimo ustavna prava“, „Sloboda nije sve, ali bez slobode sve je ništa“... Ustavni sud je inače ranije de ocenio a građani imaju prava da protestuju ukoliko poštuju pravila socijalne distance.

Kako objašnjava Stojanović, nemački mediji spekulišu ko stoji iza protesta i verovatno je reč o više organizacija, ali najčešće se pominje partija Alternativa za Nemačku.

„Protesti su organizovani pod nazivom „higijenske demonstracije“, međutim, nije reč o tome da ljudi treba da peru ruke nego se podseća na čistotu Ustava i njegovu odbranu jer su u vanrednim okolnostima mnoga ljudska prava stavljena u drugi plan. Zato su učesnici protesta nosili pored zaštitnih maski i tekst ustava ali i list „Demokratski otpor“, alternativne novine koje su već dostigle tiraž od 100.000 primeraka“, opisuje situaciju naš sagovornik, ocenjujući da protesti dobijaju političku obojenost.

Kritika multinacionalnih kompanija

Pored toga, među demonstrantima su, prema rečima Stojanovića, i oni koji su protivnici vakcinacije, kao i pobornici teorija zavere, a kako kažu nemački mediji, i fanovi američkog predsednika Donalda Trampa.

„Reč je o ljudima koji smatraju da zvaničnici a time i mediji skrivaju istinu i da iza svega stoji ograničavanje ljudskih prava i ekonomski interes i da je reč o sistemu koji je protiv ljudi“, kaže Stojanović, dodajući da se u okviru teorija zavere često pominje Bil Gejts i njegov navodni plan prodaje vakcina.

Kako napominje Stojanović, dosta je prisutna i zabrinutost za stanje ekonomije, kao i kritika multinacionalnih kompanija koje, prema mišljenju dela građana, paniku stvorenu oko pandemije koriste za veliki profit.

Strepi se i od ekonomske situacije koja će doći posle pandemije, a procene idu dotle da će Nemačku zadesiti najveća kriza posle Drugog svetskog rata. Stojanović dodaje i da nije isključeno da bi ovakva situacija mogla biti katalizator za izlazak na barikade, kao što je to bilo 2015. godine zbog migrantske krize.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala