Prva ruska svemirska stanica dogodine na Mesecu

CC0 / piksabej / Mesec
Mesec - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sletanje prve automatske stanice u istoriji moderne Rusije na Mesec planirano je za sredinu oktobra 2021. godine, saopštila je ruska državna kosmička agencija „Roskosmos“.

„U zavisnosti od datuma lansiranja odlučićemo se za jednu od dve opcije leta – u trajanju od 4,5 ili 5,5 dana. Pretpostavlja se da će pripremne operacije na Mesečevoj orbiti trajati oko pet dana. Dakle, let do Meseca će trajati deset dana“, navodi se na sajtu „Roskosmosa“.

Poslednja sovjetska interplanetarna automatska stanica bila je „Luna 24“, lansirana 1976. godine. Ovo će biti prvi put da moderna Rusija šalje svemirske letelice na Mesec.

Planirano je da „Luna 25“ sleti u blizini južnog pola Zemljinog satelita. Nakon sletanja na Mesec, stanica „Luna 25“ sprovešće naučna istraživanja o svojstvima i sastavu polarnog tla i istražiće polarnu egzosferu Meseca. U polarnoj regiji Meseca ranije nisu sletale svemirske letelice. Sve sovjetske i američke misije, kao i letelice drugih zemalja sletale su u umerenim širinama ili u području ekvatora.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala