Nestaju milioni kilograma mesa: Počeo da puca lanac snadbevanja hranom u Americi

© Depositphotos.com / marischkaIpak, meso sadrži i mnoge korisne sastojke.
Ipak, meso sadrži i mnoge korisne sastojke. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerikancima preti nestašica mesa u prodavnicama pošto je epidemija prisilila na zatvaranje neke od najvećih klanica u zemlji.

Predsednik najveće mesne kompanije u SAD „Tajson fuds ink“ Džon Tajson kaže da je lanac snadbevanja hranom počeo da puca zbog pandemije korona virusa.

Epidemija je prisilila na zatvaranje neke od najvećih klanica u zemlji, A “Sibiz“ prenosi da je situacija toliko teška da američka vlada uspostavlja centar za pomoć.

„Milioni kilograma mesa će nestati jer se zatvaraju kompanije“, naveo je Tajson na veb-stranici kompanije i dodao da „poljoprivrednici širom SAD jednostavno neće imati gde da prodaju stoku“.

„Smitfild fuds ink“, najveći svetski proizvođač svinjetine, i „JBS SA“, najveći svetski proizvođač mesa, upozoravaju da će potrošači verovatno primetiti nedostatak mesa.

CC0 / Pixabay / Američki kapaciteti za proizvodnju svinjskog mesa smanjeni su gotovo za trećinu.
Nestaju milioni kilograma mesa: Počeo da puca lanac snadbevanja hranom u Americi  - Sputnik Srbija
Američki kapaciteti za proizvodnju svinjskog mesa smanjeni su gotovo za trećinu.

Američki kapaciteti za proizvodnju svinjskog mesa smanjeni su gotovo za trećinu, a JBS je u nedelju najavio da će zatvoriti još jedno postrojenje za proizvodnju govedine u Viskonsinu, prenosi Tanjug navode Sibiz.

Brazil, najveći svetski izvoznik piletine i govedine, prvi je zatvorio kokošinjce. Ključni pogoni su zatvoreni i u Kanadi, a poslednja u nizu je fabrika živinskog mesa u Britanskoj Kolumbiji.

SAD i Brazil zajedno pokrivaju oko 65 odsto svetske trgovine mesom.

„Apsolutno je bez presedana. To je situacija u kojoj se svakako gubi, gde proizvođači rizikuju da izgube sve, a potrošači rizikuju da plate veće cene. Restorani bi za nedelju dana mogli biti bez svežeg mlevenog mesa“, kaže Bret Stjuart, predsednik konsultantske kuće Global agritrends sa sedištem u Denveru.

Istovremeno, cene mesa rastu zbog poremećaja u snabdevanju. Veleprodajna cena govedine porasla je rekordno, a veleprodajna cena svinjetine porasla je gotovo 30 odsto prošle nedelje.

U Evropi još nije bilo velikih obustava u isporukama, a prema podacima američke vlade, na EU otpada oko petine svetskog izvoza mesa.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala