Vakcina protiv virusa korona koštaće milijarde, milijarde i milijarde

© AFP 2023Vakcina
Vakcina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Istraživački timovi širom sveta upustili su se u trku za vakcinom protiv virusa korona, a postaje jasno da će ukupni troškovi biti izuzetno visoki. Iz jedne konsultantske kuće u Briselu poručuju da će koštati milijarde, milijarde i milijarde.

Evropska unija se ne može pohvaliti najdubljim džepom, a na to da nemačkoj kompaniji „Kjurvak“ u ovu svrhu ponudi kredit od 80 miliona evra, Evropska komisija odlučila se tek posle navodne ideje američkog predsednika Donalda Trampa da tu firmu dovede u SAD kako bi ona tamo razvila vakcinu, piše portal „Politiko“ u evropskom izdanju.

Gotovaя tkanevaя živaя vakcina dlя profilaktiki i lečeniя grippa v Moskovskom naučno-issledovatelьskom institute virusnыh preparatov, 1973 god - Sputnik Srbija
Rusija lansira vakcinu protiv virusa korona do kraja godine

Međutim, na potencijalnim vakcinama trenutno radi više od 70 timova u svetu, a svaka od faza razvoja predstavlja priličan izdatak, pa je očigledno da je navedena suma tek kap u moru.

Vakcina će koštati „milijarde, milijarde i milijarde“, rekao je direktor jedne konsultantske kuće sa sedištem u Belgiji. „Reč je o profilaktičnoj vakcini za celokupno stanovništvo na planeti“, napomenuo je on.

Po završetku razvoja, svaka potencijalna vakcina najpre mora da bude testirana na životinjama, a tek potom na ljudima, da bi se utvrdilo koliko je bezbedna.

Zatim slede ispitivanja šireg obima, da bi se dokazala njena efikasnost, kao i dobijanje odobrenja regulatornih tela i na kraju masovna proizvodnja u količinama od možda i nekoliko milijardi doza.

Vakcina - Sputnik Srbija
Više od hiljadu ljudi biće namerno zaraženo koronom da bi se ubrzao razvoj vakcine

Prema procenama jedne fondacije za finansiranje naučnih istraživanja, razvoj delotvorne vakcine za virus korona mogao bi da košta dve milijarde dolara, ali u tu sumu nisu uračunati troškovi proizvodnje, dok jedan tim ekonomskih stručnjaka tvrdi da će javni budžeti opredeljeni za ovu svrhu morati da budu višestruko uvećani, preneo je Tanjug.

U cilju prikupljanja osam milijardi dolara za razvoj vakcine, kao i za sredstva za dijagnostikovanje i lečenje virusa korona u celom svetu, Evropska komisija će 4. maja organizovati donatorsku konferenciju u saradnji sa drugim organizacijama.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala