Rusija lansira vakcinu protiv virusa korona do kraja godine

© Sputnik / Anatoliy Sergeev-Vasiliev / Uđi u bazu fotografijaGotovaя tkanevaя živaя vakcina dlя profilaktiki i lečeniя grippa v Moskovskom naučno-issledovatelьskom institute virusnыh preparatov, 1973 god
Gotovaя tkanevaя živaя vakcina dlя profilaktiki i lečeniя grippa v Moskovskom naučno-issledovatelьskom institute virusnыh preparatov, 1973 god - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vakcina protiv virusa korona u Rusiji će se pojaviti do kraja godine, izjavio je direktor odseka za infektivna oboljenja ruske imunološke laboratorije „NMIC“ Vladimir Čulanov.

Kako je rekao, moguće je da će klinička ispitivanja na dobrovoljcima biti završena već do jeseni.

„Siguran sam da ćemo vakcinu imati spremnu do kraja godine. Aktivno radimo nad tom vakcinom i na teritoriji Rusije i u inostranstvu. Prototip vakcine ćemo imati već na jesen“, naglasio je.

Čulanov je ocenio da je za sve viruse karakteristična visoka amplituda mutacije, ali to ujedno i ne znači da on u potpunosti mutira, stoga ni vakcina sa vremenom neće izgubiti svoje dejstvo.

Podsetimo, ruski Operativni štab za borbu protiv virusa korona saopštio je da je za poslednja 24 sata borj obolelih od virusa korona porastao za 5.849, odnosno da je ukupan broj pacijenata dostigao 68.622.

Istovremeno, kako je saopštila Federalna agencija za fitosanitarni nadzor „Rospotrebnadzor“, u Rusiji je sprovedeno više od dva i po miliona testova na virus korona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala