Putin pozvao Zapad da se priseti „istinskog savezništva“ iz Drugog svetskog rata

© Wikipedia / JarektČerčil, Ruzvelt, Staljin na samitu na Jalti 1945 godine
Čerčil, Ruzvelt, Staljin na samitu na Jalti 1945 godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Suočene sa savremenim globalnim pretnjama, Rusija, SAD i Velika Britanija treba da primenjuju dragoceno iskustvo, stečeno tokom savezništva u Drugom svetskom ratu, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Danas, kada se čovečanstvo suočava sa novim globalnim izazovima i pretnjama, moramo u potpunosti iskoristiti neprocenjivo iskustvo međunarodne saradnje i istinskog savezništva, koje su naše zemlje stekle tokom Drugog svetskog rata“, rekao je Putin u poruci organizatorima i posetiocima istorijsko-dokumentarne izložbe „Staljin-Čerčil-Ruzvelt: Zajednička borba protiv nacizma“, koja se održava u Državnom arhivu Rusije.

Prema rečima ruskog lidera, uprkos političkim neslaganjima i različitim, ponekad dijametralno suprotnim pogledima na događaje, lideri Sovjetskog Saveza, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država uspeli su da postave prioritete, uzdignu se iznad ličnih ambicija i postignu dogovor o ključnim pitanjima, razviju zajedničke pristupe složenim problemima u interesima okončanja Drugog svetskog rata, uspostavljanja globalnog bezbednosnog sistema, zasnovanog na kolektivnim naporima i Ustavu UN.

On je dodao da Moskva veoma ceni doprinos „saveznika po oružju koji su dali porazu nacizma“.

Jaltska konferencija  - Sputnik Srbija
Rekordne snage i sredstva: Kako su Ruzvelta i Čerčila čuvali na Jalti

„Zajedno sa vojnicima i oficirima Crvene armije rame uz rame borili su se protiv okrutnog i nemilosrdnog neprijatelja, braneći ideje slobode i humanizma. Zajedno su približili dugo očekivanu pobedu, o čemu svedoče jedinstvena arhivska dokumenta“, dodao je Putin, istakavši da je siguran da će izložba doprineti očuvanju istorijske istine.

Virtuelna izložba „Staljin-Čerčil-Ruzvelt: Zajednička borba protiv nacizma“ posvećena je 75. godišnjici pobede u Drugom svetskom ratu i ima za cilj da upozna širu javnost sa najvažnijim dokumentima i artefaktima formiranja antihitlerove koalicije.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala