Protojerej: Mitropolitu Amfilohiju narušeno zdravlje pod izgovorom borbe protiv korone

© Sputnik / Nebojša PopovićHram Hristovog vaskrsenja u Podgorici u vreme uskršnje liturgije
Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici u vreme uskršnje liturgije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Protojerej Nikola Pejović, glavni i odgovorni urednik radija „Svetigora“, gostujući u „Internet litiji“ izjavio je da je crnogorska policija obmanjivala i Mitropoliju i vernike prilikom zatvaranja hramova za Vaskrs.

Predvodeći 13. litiju na internetu, otac Nikola je rekao da nije postojao ni jedan osnov da bi se zatvorili hramovi za Vaskrs i da su zbog toga predstavnici policije davali netačne informacije svim zainteresovanim, prenosi In4s.

Mitropoliti Amfilohije u stanici policije u Podgorici  - Sputnik Srbija
Mitropolit Amfilohije posle poziva da se javi u policiju: Neka me hapse, odavno su u ratu s Bogom

„Zvali smo u ponedeljak policijske službenike iz Danilovgrada, ne predstavljajući se kao sveštenici, da bismo pitali zašto je zabranjen prolaz do manastira Ostrog. Odgovor je bio da je to učinjeno u dogovoru sa Mitropolijom, što je apsolutno netačno“, rekao je protojerej Pejović, dodavši da je Crkva u kontaktu sa policijom dobila potpuno drugačije objašnjenje.

„Informisani smo da je to učinjeno po odlukama Nacionalnog koordinacionog tima, a do današnjeg dana nije nam dostavljena nijedna jedina odluka ni obrazloženje takvog postupanja“ rekao je Pejović.

© Sputnik / Nebojša PopovićNaređenje da reaguju samo u slučaju Crkve: Crnogorska policija na platou ispred podgoričkog hrama na Vaskrs
Protojerej: Mitropolitu Amfilohiju narušeno zdravlje pod izgovorom borbe protiv korone - Sputnik Srbija
Naređenje da reaguju samo u slučaju Crkve: Crnogorska policija na platou ispred podgoričkog hrama na Vaskrs

On je naglasio će za vraćanje poverenja posle ovakvih obmana i posle privođenja Mitropolita i desetak sveštenika biti potrebno mnogo truda.

„Mitropolitu je narušeno zdravlje i uskraćena osnovna higijena u vreme zaraze, a sve pod izgovorom borbe protiv iste te zaraze“, rekao otac Nikola Pejović dodavši da je to nekulturno, jer su na različite načine može uzeti izjava.

„Namera je da se ponizi Crkva i vernici u licu Mitropolita crnogorsko-primorskog“ zaključio je glavni i odgovorni urednik „Svetigore“.

On je naglasio da mnogi među policajcima osećaju nelagodu zbog svega, ali da se ova vrsta ponašanja ne može na taj način opravdati.

Mitropolit crnogorski-primorski Amfilohije Radović - Sputnik Srbija
Crnogorskim vlastima vanredna situacija izgovor da ponize crkvu i Amfilohija

„Među policajcima sam sreo dosta poznanika kojima je bilo neprijatno, ali ta nelagodnost ne lišava nikoga odgovornosti i u crkvenim letopisima ostaće zapisano da su bez bilo kakve zvanične odluke branili ljudima da zapale sveću i da se pomole na Vaskrs“, konstatovao je protojerej Nikola Pejović.

On se zapitao da li će iko odgovarati za diskriminaciju vernika koja je svima očigledna.

„Sami policajci su potvrđivali da se na gradilištima i u supermarketima krše mere ali da oni imaju naredbu da reaguju samo u slučaju Crkve“, preneo je otac Nikola rekavši da nikada niko nije rekao o čijoj se direktnoj naredbi radi.

© Foto : SvetigoraNamera je da se ponize crkva i vernici u liku mitropolita Amfilohija
Protojerej: Mitropolitu Amfilohiju narušeno zdravlje pod izgovorom borbe protiv korone - Sputnik Srbija
Namera je da se ponize crkva i vernici u liku mitropolita Amfilohija

Protojerej Nikola je dodao da ništa od svega ovoga ne utiče na vernike da izgube poverenje u svoju Crkvu, te da većina njih pita kada će opet biti litija.

„Ovaj narod je oklevetan, opljačkan i osiromašen. I uz pomoć Boga izvukao je ono najčestitije i najplemenitije“ zaključio je protojerej Nikola Pejović rekavši da „čestiti narod iz litija u čitavoj zemlji zaslužuje iskreniju i pravedniju vlast“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala