Crnogorskim vlastima vanredna situacija izgovor da ponize crkvu i Amfilohija

© SputnikMitropolit crnogorski-primorski Amfilohije Radović
Mitropolit crnogorski-primorski Amfilohije Radović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ponovni policijski poziv mitropolitu Amfilohiju na informativni razgovor nakon njegovog hapšenja na praznik Cvijeti — ne može se tumačiti nikako drugačije nego kao pokušaj crnogorskih vlasti da, izgovarajući se vanrednom situacijom, ponize Crkvu i samog mitropolita, ocjenjuje analitičar Boško Vukićević.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ranije danas služio je opelo povodom smrti istoričara Vladimira Jovićevića, oca bivšeg ministra policije Crne Gore, Andrije Jovićevića, nakon čega mu je cetinjska policija uručila hitan poziv na informativni razgovor u stanicu policije na Cetinju.

Mitropoliti Amfilohije u stanici policije u Podgorici  - Sputnik Srbija
Mitropolit Amfilohije posle poziva da se javi u policiju: Neka me hapse, odavno su u ratu s Bogom

Pored mitropolita Amfilohija, poziv na saslušanje uručen je i nekolicini sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske koji su sa mitropolitom bili u pratnji, kao i predsjedniku Nove srpske demokratije Andriji Mandiću, koji je današnjoj sahrani u Rijeci Crnojevića prisustvovao u svojstvu prestavnika srpskog naroda.

Iz crnogorske policije potvrdili su da je mitropolit Amfilohije pozvan u tužilaštvo zbog sahrane, navodeći da je Osnovno državno tužilaštvo — Cetinje pokrenulo istražni postupak, te da tužilaštvo sada „prikuplja obavještenja i informacije da li je danas, tokom sahrane na Rijeci Crnojevića došlo do kršenja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), i krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti“.

Vanredna situacija kao izgovor

Analitičar Boško Vukićević pak nema dilemu da su konstantni i neukusni institucionalni pozivi mitropolitu crnogorsko-primorskom na saslušanja u policijskim stanicama, morali biti naređeni od strane samog vrha vlasti — a sve kako bi vlast u kontekstu usvajanja spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i borbe vjernog naroda za odbranu svetinja pokazala da je „država jača od Crkve“.

„Naravno, režim vanrednu situaciju uzrokovanu koronavirusom na sve moguće načine zloupotrebljava za obračun sa svim političkim neistomišljenicima, ali prije svega sa Crkvom. Samo formiranje NKT-a, čiji su članovi gotovo isključivo pripadnici vladajuće partije (DPS), kao i sve odluke tog tijela koje su naizgled stručnog i medicinskog karaktera, nedvosmisleno su posvećene takvom režimskom projektu. U tom smislu, usudiću se da kažem da čak nije od presudnog značaja ni da li su u konkretnom slučaju sa mitropolitom prekršena neka pravila (a sve su prilike da nijesu) — koliko je očigledna režimska namjera da se obračuna sa Crkvom“, ocjenjuje Vukićević za Sputnjik.

Privođenje riskantan potez

Naš sagovrnik upozorava da je pravac kojim su krenule crnogorske vlasti riskantan, imajući u vidu da mitropolit Amfilohije nije samo najpoštovanija ličnost u Crnoj Gori, već i da je izuzetno cijenjen kao duhovnik i episkop širom pravoslavog svijeta.

Mitropolit Amfilohije Radović - Sputnik Srbija
Amfilohije: Ni mnogo moćniji nisu uspeli da ponize Crkvu, pa neće moći ni ovi danas

„Suvišno je isticati u kolikoj mjeri bi novi pokušaj njegovog privođenja i saslušanja mogao ugroziti njegovo zdravlje, s obzirom na aktuelnu epidemiološku opasnost i njegove poodmakle godine“, napominje Vukićević.

On smatra nije isključeno da bi pokušaj nasilnog privođenja mitropolita Amfilohija mogao da dovede do protesta vjernika, koji su ranije već na masovnim litijama iskazivali neslaganje sa spornim Zakonom o slobodi vjeroispovesti.

„Mislim da vrh vlasti, zaslijepljen mržnjom prema pravoslavlju, nije vodio dovoljno računa o mogućnosti takvog slijeda događaja. Pravoslavni narod u Crnoj Gori neće dopustiti ponižavanje svoje crkve i mitropolita“, uvjeren je Vukićević.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala