Novi „fejk njuz“: Mediji „pronašli“ ruske vojnike u Libiji

© AFP 2023 / Mahmud TurkiaBombardovanje vladinih snaga u Libiji
Bombardovanje vladinih snaga u Libiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nijedan ruski vojnik se ne nalazi u ratnoj zoni na teritoriji Libije, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Rusije, objavljenom na sajtu u delu za „fejk njuz“.

Prema pisanjima arapskih medija, tokom borbi u području grada Salah-ad-Din bio je navodno uništen štab operativne uprave privatne vojne kompanije „Vagner“.

„Skrećem pažnju da se u ovom trenutku u zoni borbenih dejstava na teritoriji Libije ne nalazi nijedan ruski vojnik. MIP ne poseduje informacije o građanima Rusije koji bi učestvovali u borbama na teritoriji Libije i poginuli navedenog datuma“, navodi se u saopštenju spoljnopolitičkog resora.

MIP je naglasio da „pomenuti članci nisu prve spekulacije na temu učešća „ruskih“ vojnih kompanija u unutarlibijskom konfliktu“. One imaju za cilj da stvore lažnu sliku da je Moskva, navodno, umešana u taj sukob.

„U stvarnosti, Rusija pomaže da se uspostavi primirje i politički reši kriza u Libiji. Nemamo nameru da podržimo bilo koju stranu u konfliktu“, naglasili su u MIP-u.

Libijski sukob

U Berlinu je 19. januara održana međunarodna konferencija o Libiji, na kojoj su učestvovali lideri Rusije, Nemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Egipta i drugih zemalja, kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Premijer Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fajez Saradž i komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar prisustvovali su samitu, iako ni tamo nije došlo do organizacije direktnih pregovora između njih.

Glavni rezultat Berlinske konferencije je poziv za prekid vatre u Libiji i obaveza da se sukobljene strane uzdrže od mešanja u sukob, poštujući embargo na oružje stranama u sukobu. Osim toga, učesnici sastanka su predložili da se osnuje odbor za kontrolu poštovanja prekida vatre.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala