Naučnici otkrili neočekivani lek za sprečavanje srčanog i moždanog udara

CC0 / Pixabay / Bol u grudima kao predznak infarkta je karakterističniji za muškarce
Bol u grudima kao predznak infarkta je karakterističniji za muškarce - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamena obične soli jodiranom može da spreči razvoj mnogih smrtno opasnih kardiovaskularnih bolesti, ustanovila je međunarodna naučna grupa, prenosi „Medikal ekspres”.

Naučnici su istakli da jodirana so sadrži kalijum, koji je koristan za srčani mišić i snižava krvni pritisak. Pored toga, ako se odreknete konzumiranja obične soli bogate natrijumom, značajno će se smanjiti njena upotreba, što će takođe povoljno delovati na srce.

Stručnjaci su analizirali podatke o broju kardiovaskularnih oboljenja u Kini, gde je upotreba natrijuma dvostruko veća od preporučene norme Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Tako je 2015. godine u Kini više od dva miliona ljudi umrlo zbog povišenog krvnog pritiska.

© Fotolia / Andrei TsalkoMerenje pritiska
Naučnici otkrili neočekivani lek za sprečavanje srčanog i moždanog udara - Sputnik Srbija
Merenje pritiska

Kako su naučnici otkrili, korišćenje soli obogaćene kalijumom, omogućiće da se godišnje spreči 460 hiljada smrtnih slučajeva — uključujući 208 hiljada zbog moždanog udara i 175 hiljada zbog ostalih srčanih bolesti. Osim toga, ove mere mogu da smanje broj nefatalnih bolesti povezanih sa kardiovaskularnim sistemom za gotovo 750 hiljada, uključujući 365 hiljada moždanih udara i 147 hiljada srčanih udara.

Štaviše, zamena obične soli jodiranom, značajno pomaže u smanjenju broja pacijenata s hroničnom bolešću bubrega.

„Naša istraživanja su pokazala da upotreba soli obogaćenih kalijumom može sprečiti jednu od devet smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih bolesti u Kini“, naglašava jedan od glavnih autora studije Džejson VU sa Univerziteta Novog Južnog Velsa.

Istovremeno, naučnici su naveli da postoji verovatnoća komplikacija zbog viška kalijuma.

Oni su istakli da je u tom slučaju potrebno pažljivo pratiti njegovu količinu u organizmu i redovno pregledati pacijente s predispozicijama za bolesti bubrega.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala