Amerikanci započeli tajno testiranje leka koji se proizvodi u Srbiji

© AP Photo / Elise AmendolaLekovi
Lekovi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lek protiv gorušice koji se proizvodi i u Srbiji, možda pomaže u borbi protiv virusa korona, a Amerikanci su već počeli njegovo testiranje u njujorškim bolnicama.

Lek protiv gorušice famotidin jedan je od brojnih koji se eksperimentalno primenjuju na pacijentima obolelim od kovida 19 i ispituju se u SAD, piše „Sajens magazin“, a prenose brojni američki mediji.

Pacijent oboleo od virusa korona na intenzivnoj nezi kliničkog centra Vojvodina u Novom Sadu - Sputnik Srbija
Lek protiv korone hlorokin proizvodi se i u Srbiji - otkrivamo kada će se naći u bolnicama

Testiranje ovog široko rasprostranjenog leka trenutno je pod izvesnim velom tajne, kako njegove zalihe iz apoteka ne bi bile razgrabljene, kaže Kevin Trejsi, jedan od lekara uključenih u ispitivanje tog medikamenta.

Ovaj lek trenutno dobija 187 najtežih pacijenata, a ispituje se na ukupno više od hiljadu obolelih. Laboratorijska ispitivanja, ali i izveštaji iz Kine, gde je već isprobavan, obećavajući su, tvrde američki mediji.

Međutim, Trejsi ne želi da govori o prvim rezultatima, navodeći da će oni biti poznati za nekoliko nedelja.

Jedan od stručnjaka koji je prvi ukazao na ovaj lek je Majkl Kalahan, iz glavne bolnice Masačusetsa u Bostonu. On, inače, ima veliko iskustvo u epidemijama širom sveta, budući da je učestvovao u suzbijanju epidemije SARS-a 2003. godine, a u januaru ove godine bio je u Hongkongu i kineskoj provinciji Nanđing.

Izolovanje nukleinske kiseline iz uzorka ljudskog biomaterijala u Saveznoj zdravstvenoj agenciji Rusije u Krasnojarsku - Sputnik Srbija
U Rusiji napravljen novi lek za virus koronu

U trenutku kada je izbila epidemija novog virusa korona, Kalahan se u Kini zatekao zbog projekta koji se bavi ptičjim gripom. Zajedno sa kineskim kolegama otišao je u Vuhan, kada je tamo izbila epidemija korone.

Kako je rekao, tamo je, zajedno sa kineskim lekarima, primetio da pacijenti stariji od 80 godina, koji pate od gorušice ili čira i koriste famotidin, bolje podnose virus korona, a njihova smrtnost bila je gotovo dvostruko manja u odnosu na druge obolele, što je uočeno proverom medicinske dokumentacije više od 6.000 pacijenata.

Po povratku u SAD, u saradnji sa drugim naučnicima, pokrenuo je laboratorijska ispitivanja materija koje mogu pomoći u borbi protiv virusa korona, a jedna od onih koje su se pokazale dobro, bio je i famotidin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala