Zajednička izjava Putina i Trampa uzburkala Vašington

© Sputnik / Iliya Pitalev / Uđi u bazu fotografijaRukovanje predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Trampa
Rukovanje predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Trampa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zajednička izjava predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Trampa povodom 75. godišnjice susreta sovjetskih i američkih vojnih komandanata na reci Elbi izazvala je zabrinutost i sporove u Beloj kući, piše „Vol strit džurnal“.

Prema pisanju lista, svrha „neobične deklaracije“ dvojice lidera je da pokažu da SAD i Rusija mogu sarađivati, uprkos nesuglasicama.

„'Duh Elbe' je primer kako naše zemlje mogu odbaciti nesuglasice, izgraditi poverenje i sarađivati u ime zajedničkog cilja“, navodi se u članku.

List podseća da se ovo dogodilo upravo u vreme kada se „Pentagon i Stej department žale na Rusiju, i kada mnogi zvaničnici i dalje oprezno gledaju na namere Moskve“.

„Sigurna sam da je to bila ruska inicijativa. Putin želi potvrdu od SAD da je savremena Rusija, poput Sovjetskog Saveza, velika sila“, izjavila je bivša američka obaveštajna analitičarka i autorka knjige „Putinov svet“ Anžela Stent.

Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija
Izjava Putina i Trampa ― signal uzajamnog poverenja, ali i nedopustivosti revizije istorije

Zajednička inicijativa Putina i Trampa izazvala je zabrinutos kod pojedinih zakonodavaca i članova američkog Kongresa. Deo Trampove administracije strahuje da bi deklaracija mogla poništiti „oštar signal“ Vašingtona upućen Moskvi, prenose izvori lista.

Međutim, rusko-američki odnosi i dalje su napeti, piše list. Pentagon je okarakterisao Rusiju i Kinu kao glavne protivnike, a prošle godine SAD su napustile Dogovor o raketama srednjeg i kratkog dometa, optuživši Moskvu za njegovo kršenje.

Ipak, američka administracija želi saradnju sa Moskvom. U poslednjih nekoliko nedelja Tramp je nekoliko puta razgovarao sa Putinom, podseća „Vol strit džurnal“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala