Svemirska „Nojeva barka“: Ruski naučnici lansiraju biosatelit sa životinjama i biljkama

CC0 / / Međunarodna svemirska stanica
Međunarodna svemirska stanica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski naučnici planiraju da pošalju u svemir biosatelit sa živim organizmima, a lansiranje je zakazano za april 2023. godine.

Sa biosatelitom „Bion-M“, koji je već dobio simboličan nadimak „Nojeva barka“, u svemir će biti lansirano 75 miševa, muve, različite vrste biljaka i mikroorganizama, koji će biti izloženi velikim količinama zračenja.

Prema rečima organizatora eskperimenta, za mesec leta „putnici“ će biti izloženi količini zračenja, koju kosmonauti prime za tri godine rada na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

„To će biti jedinstven eksperiment, jer će satelit leteti na većoj visini od orbite na kojoj se nalazi Međunarodna svemirska stanica, što znači da će tamo biti više teških naelektrisanih čestica. One imaju negativan uticaj na zdravlje živih organizama, koji nije do kraja proučen“, rekao je direktor odeljenja za radijacionu bezbednost svemirskih letova sa posadom sa Instituta za biomedicinske probleme Ruske akademije nauka Vjačeslav Šuršakov.

Satelit će se vrteti oko zemlje na visini od oko 800 kilometara. Šuršakov je dodao da do sada životinje nisu boravile na tolikoj visini, izuzev kornjača, koje su letele oko Meseca. Rezultati eksperimenta će pomoći prilikom ljudskih letova u daleki svemir.

Reč je o istraživačkom projektu, u kome će pored ruskih naučnika učestvovati i njihove kolege iz SAD, Nemačke i Francuske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala