Sećanje na žrtve Jasenovca: Nemamo pravo da zaboravimo /video, foto/

CC BY-SA 4.0 / Boris Stromar, cropped image / Spomen područje, Z-3411Jasenovac
Jasenovac - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dan sećanja na žrtve ustaškog koncentracionog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu obeležava se u Spomen parku u Sremskoj Mitrovici i Donjoj Gradini u Republici Srpskoj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac u Spomen parku Sremska Mitrovica povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog koncentracionog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu i njegovog najvećeg stratišta Donja Gradina, preneo je RTS.

Nećemo zaboraviti nijedan logor i nijedan zločin

Ne smemo i nikada nećemo zaboraviti ni Donju Gradinu, Jasenovac, Sremsku Mitrovicu, nijedan logor, malj, nož ili metak, nijednu grobnicu niti zločin prema srpskom narodu, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Tanjug.

Nećemo zaboraviti nijedno ime onih koji su sprovodili politiku istrebljenja jednog naroda, srpskog naroda, poručio je Vučić.

„Nemamo pravo da zaboravimo, jer bismo se tako odrekli i okrenuli glavu od pravde, slobode, sopstvenog postojanja, pa i boga“, istakao je Vučić.

Rekao je da je danas u Sremskoj Mitrovici, jer nikada od otvaranja Spomen parka, nijedan srpski predsednik nije tu došao.

„U našim školama, udžbenicima o ovom mestu se malo zna. Ne uči se dovoljno ni o Jasenovcu, ali ni o Beogradu, Šumadiji, Novom Sadu, istoku, zapadu Srbije… Kako onda mislimo da oni koji su pripadnici naroda koji je počionio zverstva imaju drugačiji odnos prema onome što se desilo“, rekao je Vučić.

Naveo je da je tokom ofanzive ustaških snaga u koordinaciji sa Nemcima 1942. godine izvršena akcija hvatanja stanovnika po Fruškoj Gori i Sremu, oni su zatim maltretirani i odvedeni na srpsko pravoslavno groblje gde su streljani, od noći 30. na 31. avgust, do 11. septembra.

Hrvatski državni vrh zajedno sa predstavnicima Srba položio venac za žrtve Jasenovca

Ta zverska ubistva zabeležena su filmskom kamerom.

U toj, prvoj noći, među 130 ubijenih bio je i slavni slikar Sava Šumanović.

Parastos jasenovačkim žrtvama služili su sveštenici dubičke parohije u Spomen području „Donja Gradina“ na grobnom polju „Topole“ u Republici Srpskoj.

Komemorativnom skupu prisustvovali su srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković i drugi zvaničnici. 

Dodik: Gde Srbi imaju državu, imaju i slobodu

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao da su „Srbija i RS zavet naroda“, prenosi RTS.

Dodik je rekao da uvek kada dolazi ovde ne može da potisne ni sećanje i bol koji ga obuzme kao dete Kozare, gde je kao dečak slušao žive priče o ubistvima i stradanjima.

Poručio je da se u Donju Gradinu dolazi kako bi se svi zavetovali na trajni mir, prenosi RTRS.

„Ne dolazimo da bismo se zavetovali na nove sukobe i ratove, nego na mir. Verujem u svest nacija u regionu da sačuvamo dragoceni mir“, navodi Dodik.

Glavni ulaz u logor III Ciglana - Jasenovac - Sputnik Srbija
Glavni istraživač Instituta za Holokaust: Istorija je činjenica, Jasenovac — Aušvic Balkana

Kako je naglasio, samo tamo gde Srbi imaju državu imaju i slobodu, a gde to nije bio slučaj Srbi su masovno stradali.

On je istakao da je dan pre proboja logoraša u Jasenovcu pobijeno 700 žena.

„Dakle i kada je došao kraj, ustaše su ubijale, želeći da nas osakate kao narod, ali i pokažu monstruoznost takozvane NDH, kao najgore tvorevine. Da su imali dovoljno vremena ni nas danas ne bi bilo ovde“, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da su Donja Gradina i Jasenovac samo deo srpskog stradanja i teške istorije u 20. veku, koji je prepolovio srpsku populaciju.

© Foto : Sputnjiku ustupio kabinet predsednika Republike SrpskeZvaničnici Republike Srpske polažu vence u Donjoj Gradini
Sećanje na žrtve Jasenovca: Nemamo pravo da zaboravimo /video, foto/ - Sputnik Srbija
Zvaničnici Republike Srpske polažu vence u Donjoj Gradini

Iz jasenovačkih logora smrti nikada se nije vratilo oko 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja

Koncentracioni logor Jasenovac-Donja Gradina bio je i jedini logor za decu u Drugom svetskom ratu.

Njih oko 20.000 nije dočekalo slobodu.

Dan sećanja se obeležava u skladu sa merama koje se preduzimaju za sprečavanje širenja virusa korona.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala