Hrvatski državni vrh zajedno sa predstavnicima Srba položio venac za žrtve Jasenovca

Pratite nas
Polaganjem zajedničkog venca i cveća hrvatski državni vrh i predstavnici Jevreja, Srba, Roma i antifašista koji žive u Hrvatskoj, danas su odali poštu žrtvama ustaškog koncentracionog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu.

Zajednički venac podno „Kamenog cveta“ položili su predsednik Republike Zoran Milanović, predsednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsednik vlade Andrej Plenković.

Po cvet su u spomen na žrtve položili predsednik Jevrejske opštine Ognjen Kraus, predsednik Saveta Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi i predsednik Saveza antifašističkih boraca (SABA RH) Franjo Habulin.

​Službena komemoracija, koju je direktno prenosila zagrebačka N1 TV, zbog epidemije virusa korona uključivala je samo polaganje venca i cveća, uz poštovanje mera socijalne distance.

Kraus je rekao da je u Jasenovac došao da „pruži ruku“ i poruči da je spreman na ozbiljne razgovore o odnosu vlade i vlasti prema istoriji.

„Došao sam i zato da rešimo sve naše probleme u interesu Hrvatske i da sve hipoteke koje sramote ovu zemlju stavimo ad akta“, rekao je Kraus.

Ako to ne bude rešeno, poručio je, naredne godine sigurno neće doći.

„Sad sam pružio ruku da započnemo razgovore. Ako se ništa ne ostvari, sigurno nećemo biti ovde sledeće godine. Neki pomaci su napravljeni“, rekao je Kraus novinarima u Jasenovcu.

Jandroković je rekao da su predstavnici državnog vrha došli da iskažu poštovanje prema žrtvama ustaškog logora i da bi osudili karakter zločinačkog ustaškog režima.

„Nikad više ne smemo dopustiti da se na ovim prostorima dogodi zlo kakvo se dogodilo u Drugom svetskom ratu“, rekao je Jandroković i dodao da je nužno biti uključiv i sa razumevanjem jednih prema drugima.

Pročitajte još: 

Kontranapad iz Zagreba: Hrvati hoće da dokažu da je u Srbiji postojalo više „Jasenovaca“ 

Srbi „očistili zemlju od Jevreja“: Sedlar ponovo falsifikuje istoriju

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala