Bolje virus, nego Putin /video/

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
U poslednje vreme svedoci smo načina na koji zapadna štampa prikazuje borbu Rusije protiv Kovid-19: sve je toliko žalosno da se stiče utisak mnogi mediji i kvazi autori navijaju za virus i protiv Rusa, piše za RT irski novinar Brajen Mekdonald.

Iako je otkad je virus korona zavladao svetom i vatreno oružje utihnulo, informativni rat, ne samo da traje, nego je sve žešći.

Evo kakve ste rezultate u utorak ujutru mogli videti na Guglu, ako ukucate na engleskom jeziku: Ruski odgovor na Kovid 19:

— „Putin se distancira od epidemije koronavirusa u Rusiji. Ali to bi ga još uvek moglo oštetiti na političkom planu

— „Koronavirus u Rusiji postaje ozbiljan, a Putin više ne uliva poverenje” 

— „Bolnice su pune: ruski zdravstvenis sistem se jedva nosi sa sve većim brojem slučajeva zaraženih Kovidom-19

— „Zastoj u ambulantama, nezaštićeni lekari i dvosmislene poruke Putina: unutrašnji haotični odgovor Rusije na pandemiju koronavirusa

Spisak je neograničen, ali suština je ista - Rusija propada, Putinov rejting slabi.

Ruski odgovor na virus korona možda i nije idealan. Ali u ovom trenutku zemlja pati od pandemije značajno manje nego Britanija ili Amerika, i čini se da američku i britansku štampu to vrlo uznemirava.

Evo statistike Kovida 19 za utorak ujutro (prema podacima Univerziteta Džonsa Hopkinsa, sajtu Worldometer i britanskim izveštajima):

  • Broj urađenih testova: SAD — 4,0 miliona, Rusija — 2,1 milion, Velika Britanija — 0,33 miliona.
  • Broj obolelih: SAD — 788 hiljada, Velika Britanija — 125 hiljada, Rusija 52 hiljade.
  • Broj preminulih: SAD — 42 518, Velika Britanija — 16 509, Rusija — 456.

Takođe treba napomenuti da ne postoji ništa što bi ukazivalo na to da Rusija lažira svoju statistiku. Ne treba ni pominjati da bi u suprotnom slučaju angloamerička štampa odavno našla takve dokaze i objavila o njima širom sveta.

Štaviše, stopa smrtnosti u Rusiji je uglavnom slična onoj u susednim velikim istočnoevropskim zemljama (Poljska — 385, Ukrajina 161), ali broj urađenih testova znatno se razlikuje. Rusija je sprovela više od 2 miliona testova, Poljska nešto manje od 215 hiljada, a Ukrajina 61 997. Ako istočno od Elbe zaista postoji neka vrsta prikrivanja ili izvrtanja informacija, onda sigurno nije reč o Moskvi.

Pogledajte „Bi-Bi-Si“. Tokom vikenda, britanska korporacija za emitovanje radijskog i televizijskog programa se žalila da Rusi ne prave javne ovacije zdravstvenim radnicima. Takve akcije su u Engleskoj odjednom postale moderne, uprkos činjenici da je na nedavnim izborima u zemlji pobedila partija koja je skoro deceniju obustavljala finansiranje u medicini.

Istog vikenda, mosovski dopisnik  „Bi-Bi-Sija“ izjavio da je „zdravstvo pod pritiskom“. Ali nekako mu nije pao na pamet njegov rodni Albion, gde sindikati kažu da zbog nedostatka lične zaštitne opreme lekari mogu odbiti da rade.

I ovo se ne odnosi samo na „Bi-Bi-Si“. Američki pobratimi u „Njujork tajmsu“ imaju svoje ”bisere”:

Anton Trojanovski, mosovski dopisnik ”Njujork tajmsa” piše: „U zatočeništvu pandemije u Rusiji se naglo pogoršala stara napast — pijanstvo“. Podnaslov je sledeći: „Široko rasprostranjeno lažno uverenje da će alkohol zaštiti čoveka od koronavirusa, doprinosi povećanoj prodaji alkohola i porodičnom nasilju“.

Vratimo se na prva četiri naslova na Guglu. Tri od njih su predvidljivo napisana koristeći Putina, jer samo njegovo ime je garantovani klikbejt. Svi se oslanjaju na ideju da ruski odgovor na Kovid-19 na neki način nanosi štetu predsedniku. Možda u ovome ima malo istine sa stanovišta ekonomije. Ako životni standard u Rusiji drastično opadne, vlada verovatno više neće biti popularna.

Međutim, ova jedna opravdana perspektiva ne odgovara angloameričkoj štampi. Ona gura neku vrstu divlje linije koja je izgrađena na činjenicama da je Putin navodno nestao ili podneo ostavku. „Ne paničite, ali izgleda da Kremlj objavljuje video snimke sa Putinovih starih sastanaka, prenoseći ih kao nedavne.“ Ovo je 7. aprila napisao na Tviteru novinar Gardijana, Šon Voker. Istog dana, Putin je održao konferenciju uživo. Štaviše, dan pre toga imao je pregovore sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom. Voker je sve ovo mogao saznati da je proverio sajt Kremlja.

Nekoliko dana kasnije, 16. aprila, list ”Politiko” je objavio čudan propagandni članak sa naslovom: „Smrtnost od koronavirusa raste, a Putin ostaje u senci.“

Iste nedelje kada se ovaj materijal pojavio, Putin je održao onlajn konferenciju u ponedeljak, utorak, sredu, četvrtak i petak. U skladu sa pravilima distance koja su uvedena u Rusiji, predsednik radi od kuće. Odatle je razgovarao sa Makronom (Francuska), Si Đinpingom (Kina) i drugima. A u nedelju je, sedeći pokraj kamina, čestitao Vaskrs Rusima.

Drugim rečima, teško je sada ne primetiti Putina. Ali ”Politiko” je odlučio da promoviše dezinformaciju.

Američki i britanski mediji bi imali o čemu da brinu. Može se voditi razgovor o borbi američkih gubernatora i gradonačelnika sa Trampovom Belom kućom oko mera koje su preduzete u borbi protiv koronavirusa. Ili o nemoralnom očuvanju sankcija protiv siromašnih zemalja, poput Irana i Venecuele, tokom globalne pandemije.

Ali umesto toga, njihova vatra je usmerena na Rusiju, državu koja, slučajno ili prirodno, drži udar današnje katastrofe bolje od bilo koje druge vodeće evropske zemlje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala