Kako bi Hrvatska mogla da profitira od korona krize

© Sputnik / Marijana KolakovićDubrovnik
Dubrovnik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon što su mnoge evropske zemlje počele ublažavanje mera nakon pada broja zaraženih, i dalje se kod mnogih postavlja pitanje putovanja. Kada i na koji način ćemo moći da putujemo?

Za sada jedino što znamo je da je zabrana ulazaka u zemlje Šengena produžena do 15. maja. Ipak, i granice moraju u nekom trenutku da se otvore, a kada se otvore preporuka je mnogih da se ne udaljavamo previše od matične zemlje. Zapravo, preporuka je ostati u sopstvenoj zemlji.

Za mnoge Evropljane već sada su počele da se kristališu opcije. I ako je suditi po pisanju mnogih medija, ovog leta jedna zemlja bi mogla da najviše profitira u turizmu.

U pitanju je Hrvatska.

Zašto Hrvatska?

Hrvatska se nalazi u središnjem delu Evrope. Dostupna je kolima za nekoliko sati iz Austrije, Češke, Nemačke i ostalih zemalja u okruženju. Takođe, ima vrlo mali broj zaraženih u odnosu na ostatak Evrope i zato se smatra sigurnom zemljom.

Druga opcija je Slovenija a treća Crna Gora, do koje ipak treba malo duže voziti, ali koja takođe ima vrlo mali broj potvrđenih slučajeva virusa kovid-19.

Česi među prvima javno otkrili da ovog leta žele u Hrvatsku

Još za vreme Jugoslavije, ceo hrvatski Jadran je bio preplavljen Česima koji su ga doživljavali kao „sopstveno more“. Ta ljubav prema Jadranu potrajala je i nakon raspada SFRJ i dan-danas je vrlo jaka. Samo prošle godine Hrvatsku je posetilo više od 790 hiljada Čeha koji su ostvarili preko 5.4 miliona noćenja, piše „Trevel magazin“.

Česi nameravaju i ovog leta na Jadran, piše „Jutarnji list“.

A to su saznali nakon što je Udruženje turoperatora Češke uputilo češkoj Vladi zanimljiv dopis, ukome se predlaže da Česima država obezbedi zdravstveni sertifikat u kojem stoji da nisu zaraženi virusom.

© Sputnik / Marijana KolakovićPrve na spisku želja kod Čeha su se našle Hrvatska i Slovenija.
Kako bi Hrvatska mogla da profitira od korona krize - Sputnik Srbija
Prve na spisku želja kod Čeha su se našle Hrvatska i Slovenija.

Takođe, da im dozvoli potom putovanje u destinacije s niskim stopom pandemije. A prve na spisku želja kod Čeha su se našle Hrvatska i Slovenija.

Očekivanja su da se između pomenutih država uspostavi dogovor o obezbeđivanju posebnih aerodroma na koje bi sletali češki turisti. Ovaj predlog obuhvata i izbegavanje 14-dnevnog karantina nakon povratka sa odabrane destinacije.

Odmah posle ovoga, hrvatski ministar turizma Gari Kapeli je za „Večernji list“ izjavio kako su obe vlade već imale kontake povodom ove teme.

„Očekujem zeleno svetlo za ovu ideju. Hrvatska je sigurna zemlja i zbog toga ljudi žele doći“, izjavio je Kapeli za „Večernji“.

Četvrtina Austrijanaca želi na odmor u Hrvatsku

Rezultati istraživanja koje je sproveo savetodavni zavod „Blu Rok“ i grupa „Impruv“ specijalizovana za istraživanje tržišta pokazuju da dve trećine Austrijanaca i dalje planira svoj odmor u inostranstvu.

Samo 13 odsto anketiranih je izjavilo kako je otkazalo sve letnje planove zbog virusa korona.

Takođe, čak 40 odsto ispitanika još uvek nije odlučilo gde će na odmor, a 42 odsto će odluku o letnjem odmoru doneti u naredna dva meseca.

Od svih ispitanika obuhvaćenih istraživanjem, 27 odsto je odabralo Hrvatsku kao najpoželjniju destinaciju među sedam mogućih stranih destinacija koje su uključivale Grčku, Italiju, Španiju, Francusku, Tursku i Crnu Goru.

I Nemci planiraju na Jadran ovog leta

„Ovo turističko leto će se sigurno u potpunosti razlikovati od svih pređašnjih“, izjavio je predsednik Alijanse nemačkih turista Norbert Fibig, u intervjuu za „Tages špigel“.

On predviđa da će, ukoliko se ne ukinu ograničenja putovanja, mnogi provesti ovo leto u jednom od nemačkih turističkih centara, piše „Dojče Vele“, a prenosi „Slobodna Dalmacija“.

„Ako se granice uopšte otvore, cilj evropskih turista biće Evropa – i u tom smislu, što bliže, to bolje. Hrvatska, koja je od južne Nemačke udaljena samo nekoliko sati automobilom, sigurno bi mogla da iskoristi prednosti ovoga.“

TUI, najveći turistički operater u Evropi, signalizira da su spremni da organizuju putovanja čim zemlje daju zeleno svetlo i otvore granice.

Stav nemačkog ministra spoljnih poslova Haika Masa takođe govori u prilog teoriji da će nemački turisti u početku birati destinacije bliže kući.

„Naravno, čim se okolnosti promene, dozvolićemo putovanje. Ali to će se omogućiti samo ukoliko građani Nemačke budu mogli bez problema da se vrate“, rekao je Mas ukazujući na suštinski, komplikovane (i skupe) akcija povratka nemačkih turista iz različitih delova sveta.

Srecćom, odredišta na Mediteranu, poput Hrvatske, zbog svoje blizine ne spadaju u kategoriju zemalja u kojima je potrebno organizovati povratne letove.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala