00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ORBITA KULTURE
10:00
120 min
SPUTNJIK INTERVJU
17:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
21:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
07:00
30 min
ORBITA KULTURE
16:00
120 min
MILJANOV KORNER
Realnost je da se Partizan i Zvezda bore za mesto u plej-inu
20:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Rozanov“
20:30
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
Autorska emisija Ljubinke Milinčić
21:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri

Da li roba iz prodavnice mora da se dezinfikuje zbog korone: Naučnici imaju novi stav

© Depositphotos.com / Syda_ProductionsŽena u supermarketu
Žena u supermarketu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ako vam je već postalo rutina da brišete pakovanja robe koju donesete iz prodavnica ili dostavljenih paketa, možda je vreme da to preispitate, kažu stručnjaci, posebno ako vam je to uzrok dodatnog svakodnevnog stresa.

Američka državna agencija za hranu i lekove (FDA) ističe da nema stvarnog rizika zaraze virusom korona tim putem, prenosi Tanjug pisanje američkih medija.

„Uveravamo vas da nema dokaza da su ljudska ili životinjska hrana i pakovanja hrane povezana s prenošenjem korona virusa“, objavila je FDA.

​Džejmi Lojd-Smit, jedan je od naučnika koji su učestvovali u analizi koliko virus SARS kov2 ostaje na raznim površinama.

Police s voćem i povrćem u prodavnici - Sputnik Srbija
Zbog korone mnogi preteruju : Pojedina sredstva za pranje namirnica mogu biti veoma opasna

Uprkos tome što je istraživanjem utvrđeno da se virus zadržava na kartonskim površinama do 24 sata, na metalu i plastici dva do tri dana, Lojd-Smit ne pere ambalažu iz prodavnica.

On dodaje da se prema svojim rukama ponaša kao da su potencijalno kontaminirane, dok barata namirnicama i vadi ih iz ambalaže, pa kad završi s tim poslom, uvek ih opere.

Virolog Džon Vilijams, koji decenijama proučava viruse korona, takođe nije zabrinut.

„Mi malo kuvamo kod kuće, malo naručujemo hranu za naš dom prepun studenata koji su se vratili iz koledža“, kaže Vilijams i dodaje da ni oni ne brišu pakovanja iz restorana.

Mogućnost da neko „ostavi“ dovoljno virusa na nekoj namirnici ili pakovanju vrlo su mali, i na to gledam kao na „hipotetički rizik“, kaže Lojd-Smit.

Pranje ruku - Sputnik Srbija
„Došlo vreme da se peru ruke“: Odeća, hrana i drugi izvori virusa zbog kojih ne moramo da brinemo

„Prema tome, pažljiv sam, redovno perem ruke, ali ne zato što mislim da zrače virusima“, dodaje on.

Njegov savet za postupanje promenio bi se, kaže Lojd-Smit, kad bi se radilo o starijoj osobi ili nekom čiji je imunitet narušen.

„Jednostavna i razumna mera predostrožnosti za namirnice koje ne moraju u frižider jeste da ih ostavite da stoje jedan ili više dana netaknute pre nego što ih raspakujete. Takav postupak značajno bi smanjio količinu eventualne kontaminacije“, kaže on.

Zabrinutost zbog mogućeg prenosa virusa preko raznih površina pojavila se u martu, kada je objavljena studija u časopisu Nju ingland džurnal of medisin.

© Depositphotos.com / Alexraths„Ne morate da nosite i kaiš i tregere da vam pantalone ne bi pale“: Dovoljno je pranje ruku, kažu naučnici
Da li roba iz prodavnice mora da se dezinfikuje zbog korone: Naučnici imaju novi stav - Sputnik Srbija
„Ne morate da nosite i kaiš i tregere da vam pantalone ne bi pale“: Dovoljno je pranje ruku, kažu naučnici

„Studija je pokazala da se pod određenim uslovima u laboratoriji, koji su na neki način veštački, SARS-kov 2 zadržava do tri sata u aerosolima, do četiri sata na bakru i do 24 sata na kartonu i dva-tri dana na plastici i nerđajućem čeliku“, kaže Lojd Smit.

Eksperiment nije uzeo u obzir druge faktore koji mogu da umrtve virus, poput sunca ili dezinfikacionih sredstava, niti je određivao promenu količine virusa tokom vremena, kaže Lojd-Smit.

Sapuni i kapa sa četiri S  - Sputnik Srbija
Samo sapun Srbina spasava

Stručnjak za sigurnost hrane sa Univerziteta Severna Karolina Bendžamin Čepmen upozorava da ulogu igraju i temperatura, vlaga, pa i koliko je bilo virusa na početku.

Količina novog virusa korona relativno brzo se smanjuje u poređenju s, na primer, norovirusom koji opstaje danima u dovoljnoj koncentraciji da zarazi drugu osobu, kaže virolog Vilijams.

Studija je pokazala da se broj virusa  korona smanjio stotinu puta na kartonu za osam sati, a to znači da je 99,9 odsto virusa nestalo nakon osam sati, a isto se odnosi i na čelik ili plastiku, dodao je Vilijams.

Međutim, ako imate naročitu potrebu da se umerite na nešto što će stvoriti presudnu razliku, stručnjaci savetuju da je važnije da „fanatično“ perete ili dezinfikujete ruke nakon svakog mogućeg kontakta s virusom korona.

„Izgledi da dobijete virus preko kontaminirane ambalaže su veoma, veoma mali“, ponavlja Vilijams, uz opasku da „neki ljudi nose i tregere i kaiš kako im ne bi pale pantalone, zar ne?“.

Ako ipak strahujete zbog rizika da su namirnice kontaminirane - tada dezinfikujte ambalažu spolja, dodaje Vilijams.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala