Samo sapun Srbina spasava

© Sputnik / Radoje PantovićSapuni i kapa sa četiri S
Sapuni i kapa sa četiri S  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Aforizam koji poručuje da „samo sapun Srbina spasava“, još jedna je potvrda starog uverenja da srpski duh po dometu i efektima i dalje predstavlja svetsku super silu.

Novim šalama, vicevima i dosetkama poput aforizma o sapunu koji je za Srbina sada jedini spas, paralelno se ovih dana beleži naša svakodnevica čiji tonovi nisu ni veseli ni duhoviti. Zahvaljujući ovoj dragocenoj hronici vedrine uspostavlja se balans koji potvrđuje da od duha — izolacije nema.

Uz sapun, i maska Srbina spasava

Precizirajući da više nije „legenda koja hoda“ već „legenda kojoj je zabranjeno da hoda“, legenadrni humorista Radivoje Lale Bojičić otkriva za Sputnjik kako teku njegovi zemaljski dani u kućnom ambijentu.

„Iz perspektive nekog ko mora da sedi u kući 24 sata, mogu da kažem da imam recept, ali samo za sebe. Ja, recimo, nosim masku samo kad idem u banku“, otkriva nam Lale.

Za njegovog kolegu Aleksandra Čotrića, pandemija korone još je jedno plodno tle za bujanje satire i humora.

Italijani na terasama - Sputnik Srbija
Italija umire pevajući, ali Evropa nema sluha /video/
„Osim našeg duha i duhovitosti, nama su na ruku išle i okolnosti. Mi smo se poslednjih decenija suočavali sa okolnostima koje su bile podsticajne za ispoljavanje našeg smisla za humor, za šalu, za komičan odgovor na tragizam koji nas je zadesio. Ali, s obzirom na to da mi imamo dobra iskustva u borbi protiv nevidljivih — setimo se 1999. kad smo jednog takvog i oborili — nema razloga da ne poverujemo da ćemo to ponovo uraditi. Mi se sada branimo veoma uspešno vicevima, aforizmima, šalom i odgovaramo na izazove tako što pokazujemo da život uvek trijumfuje nad smrću a komično nad tragičnim“, objašnjava Čotrić.

Srbi i Rusi najjači kad je najteže

On dodaje da je ipak iznenađen snagom i maštovitošću sa kojom je naš narod reagovao na ovo što se dešava.

Služenje pića - Sputnik Srbija
Kod Srba nema između: Uz rakiju i „lako ćemo“ ili – opšta panika
„Fascinirala me je takva produkcija humorističko-satiričnih odgovora na ozbiljne izazove koje imamo. Oduševljen sam koliko je jak duh našeg naroda, moć da na ovakve situacije reagujemo vedro, možda ne opušteno, ali mobilizujuće. Počeo sam i da skupljam sve te šale koje kolaju ovih dana virtuelnim svetom. Tu su one verbalne šale, koje se čuju u razgovorima, video klipovi, kratki filmovi, neke koje su potpuno nove, nastale baš za ovu situaciju i one starije koje su adaptirane i prilagođene, zatim šale koje su tipično srpske, pa one koje su međunarodne, crnohumorne, vedre... Od tema o kojima govore najdominantniji je karantin, korišćenje maski, stvaranje zaliha, škola na daljinu, rad od kuće... Upoređivao sam takođe naše i ruske aktuelne šale, tražio sam i ono što drugi narodi na ovu temu pišu, ali kod tih drugih nisam uspeo ništa da pronađem. Zaključio sam da smo zapravo Rusi i mi odgovorili na najlepši mogući način na ove ružne stvari koje nam se dešavaju i da smo pokazali još jednom da smo najjači u najtežim situacijama“, konstatuje Čotrić.

Narod mimo sveta

Za Bojičića koji je svedok svega kroz šta je društvo prolazilo poslednjih sedam decenija, prelomna zbivanja su se itekako događala: bilo je tu, kaže, svega i svačega.

„U mom dugom životu bilo je više uzbudljivih momenata nego onih mirnih i uobičajenih. Mi smo u svakom pogledu narod mimo sveta, pa nas je zatekla i takva sudbina. Zbog svega što nam se događalo mislim da je naš narod — i u celini i kao pojedinci — dovoljno imun, jer ta imunizacija ovde traje koliko traju i ljudi na ovim prostorima“, podseća Lale Bojičić.

Da je humor kao i moda, Čotrić potvrđuje time što se ciklično javlja i ima trendove. Ali, liči i na virus.

© Foto : youtube/En passantHumor je kao i moda, ciklično se javlja, ima trendove, a liči i na virus.
Samo sapun Srbina spasava - Sputnik Srbija
Humor je kao i moda, ciklično se javlja, ima trendove, a liči i na virus.

I humor mutira kao virus

„Humor, kao i korona, mutira. Nastane u jednoj sredini pa se onda prilagođava. Otuda ovih dana adaptacije starih viceva, prilagođenih novoj situaciji. No, ima i onih sasvim originalnih lucidnih misli koje oduševljavaju. Jedna od novijih je o mladoj devojci koja, pošto je uspela da kupi brašno, postavlja pitanje virtuelnim drugarima: ‘Šta da radim s njim, kakva su iskustva?’ Ili redar koji upisuje prisutne na času i saznaje da su svi tu osim Kristine, njoj je pokvaren televizor“. Oglasi poput ‘Momak sa zalihama toalet papira upoznao bi devojku koja ima zalihe makarona’ su poseban hit“.
Kad si lepa, izgled ti nije bitan

Glavni fokus aforističara Bojičića, koji nam otkriva kako je čim je počeo da radi od kuće odmah sam sebi dao bolovanje, ostaje na lepoti. Ženskoj.

© Sputnik / Dejana Vuković„Taman kad sam hteo da izvedem ženu, uvedoše policijski čas. Baš imam sreće“.
Samo sapun Srbina spasava - Sputnik Srbija
„Taman kad sam hteo da izvedem ženu, uvedoše policijski čas. Baš imam sreće“.

„Kad si lepa, izgled ti uopšte nije bitan“, uverava Lale, mada pomalo zbunjen jer: „Ne znam zašto, ali mnoge dame koje do juče nisu imale ni pedeset, nešto ne viđam danas na ulici“.

Otkriva nam i da korona ponekad donosi neku blagodet:

„Taman kad sam hteo da izvedem ženu, uvedoše policijski čas. Baš imam sreće“.

Humor pomaže i duhu i telu, on i satira su oružje slabih, poručuju naši sagovornici.

„Ako smo još uvek inferiorni u odnosu na tog nepoznatog nevidljivog protivnika ne znači da ne postoji ventil za oslobađanje od napetosti. Jedan od najsnažnijih je onaj kroz šale“, zaključuju Aleksandar Čotrić i Radivoje Lale Bojičić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala