Boško Vukićević o svom privođenju: Još jedan pokušaj zastrašivanja neistomišljenika vlasti

© AP Photo / Risto BozovicCrnogorska policija
Crnogorska policija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svoje privođenje na informativni razgovor smatram još jednim pokušajem zastrašivanja političkih neistomišljenika vlasti, ali i drastičnim kršenjem građanskih prava i slobode izražavanja, ističe analitičar Boško Vukućević.

Ovako je lider pokreta „Sloboda narodu“ za Sputnjik prokomentarisao svoje današnje privođenje gdje je u Centru bezbjednosti Podgorica proveo skoro pet sati samo kako bi dao izjavu.

Vukićević pojašnjava da se na kraju ispostavilo da ga je crnogorsko tužilaštvo pozvalo kako bi se izjasnio povodom pet njegovih tekstova objavljenih na portalu „IN4S“, pri čemu je trebalo da tumači neke njihove određene djelove.

„Trebalo je npr. da tumačim — šta podrazumijevam pod ‘oslobođenjem Crne Gore’, šta znači da se ‘strpimo još malo’, šta znači ‘planinska rijeka pravoslavlja‘, na šta mislim kada kažem da ćemo ‘u našoj misiji pobijediti’, itd... Ukratko, pojasnio sam sve djelove tih tekstova u ovom prilično neobičnom, pa čak i komičnom ispitivanju, naglašavajući da se lično, kao i pokret kojem pripadam, zalažem isključivo za nenasilna sredstva u procesu demokratizacije društva i pada diktatorskog režima. Na kraju sam se uz svog advokata zapitao koji je zapravo razlog zbog kojeg sam priveden i pozvan na saslušanje“, kaže Vukićević za Sputnjik.

Međutim, Vukićević koji je i čest sagovornik Sputnjika, ističe da je, imajući sve u vidu, uvjeren da pravi razlog njegovog privođenja nije onaj koji su mu nakon sati čekanja saopštili, već da se zapravo radi o njegovom sinoćem apelu da se reaguje ukoliko eventualno dođe do nasilnog hapšenja mitropolita Amfilohija.

Mitropolit crnogorski-primorski Amfilohije Radović - Sputnik Srbija
Crnogorskim vlastima vanredna situacija izgovor da ponize crkvu i Amfilohija

„No nakon energičnog iskazivanja solidarnosti na društvenim mrežama, u Skupštini i drugdje, na čemu od srca zahvaljujem svim mojim prijateljima, institucije su riješile da promijene motiv za saslušanje i ‘na izvjestan način se povukle‘“, kaže Vukićević.

On podsjeća da je i sam najavljivao ovakav slijed događaja, odnosno, intenziviranje kampanje vlasti maltretiranja i zastrašivanja neistomišljenika i slobodnih ljudi u Crnoj Gori, ali kako dodaje, smatra i da crnogorske vlasti sada više ne mogu da učine ništa kako bi zaustavili proces promjena u Crnoj Gori.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala