Rusija nabrojala pet slučajeva kada su SAD narušile Sporazum o otvorenom nebu

© Foto : Press-služba KAPO im. S.P.Gorbunova / Uđi u bazu fotografijaPeredača specbortov Tu-214 dlя Upravleniя delami prezidenta RF
Peredača specbortov Tu-214 dlя Upravleniя delami prezidenta RF - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija nije kršila Sporazum o otvorenom nebu zbog povlačenja dozvole za letenje američko-kanadskoj misiji u septembru 2019. godine preko teritorije na kojoj su održavane vežbe „Centar 2019“, navodi se u komentaru Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Međutim, Vašington, optužujući Moskvu da krši svoje obaveze prema Sporazumu, namerno prećutkuje o sopstvenim problemima u implementaciji ovog dokumenta.

„Uvođenje zabrane bilo je uzrokovano poteškoćama u obezbeđivanju leta u okviru Sporazuma o otvorenom nebu u okruženju koje se brzo menjalo tokom aktivne faze vežbi. U skladu sa Sporazumom, posmatračkoj strani ponuđeno je alternativno vreme leta na ovoj lokaciji, što je odbijeno. Uzgred, na nedavnim saslušanjima u američkom Kongresu nezavisni eksperti se nisu složili sa ocenom ruskih akcija kao ’kršenjem‘ ugovornih obaveza“, ističe se u saopštenju.

Ruski avion - Sputnik Srbija
Pred Rusijom dve opcije ako SAD izađu iz Sporazuma o otvorenom nebu

Međutim, rusko Ministarstvo je naglasilo da Sjedinjene Američke Države namerno prećutkuju o mnogim problemima sa poštovanjem Sporazuma o otvorenom nebu koje same imaju i nabrojalo pet slučajeva kada su one prekršile Sporazum.

1 ─ Tokom 2016. godine Sjedinjene Američke Države nisu osigurale bezbedan dolazak ruskog aviona AN-30B na mesto ulaska/izlaska, odbijajući da obezbede potreban broj prelaznih aerodroma. Do danas se njihov stav nije promenio. To je kršenje Sporazuma od strane Sjedinjenih Američkih Država.

2 ─ Godine 2017. ukinuta su zaustavljanja za odmor posada posmatračkih aviona noću na aerodromima za dopunu goriva „Robins“ i „Elsvort“, što krši prava posmatračke strane da vrši promatračke letove do maksimalnog dometa, uzimajući u obzir norme maksimalnog opterećenja posade, što direktno utiče na aspekt bezbednosti leta.

3 ─ SAD su, kršeći Sporazum, uspostavile maksimalan domet letova preko teritorije Havajskih ostrva sa aerodroma za dopunu goriva „Hikam“. Istovremeno, u skladu sa Sporazumom, maksimalan domet uspostavlja se samo sa aerodroma otvorenog neba i izračunava se prema postojećim pravilima. Ograničenje dometa letova na 900 km, koje su ustanovile Sjedinjene Američke Države, suprotno je odredbama Sporazuma, jer taj domet treba da bude najmanje 1.160 kilometara.

Američki avion Boing OC-135B tokom osmatračkog leta u okviru Sporazuma o otvorenom nebu - Sputnik Srbija
Sporazum o otvorenom nebu — tačka razdora između Amerike i saveznika

4 ─ Sjedinjene Američke Države uvele su ograničenja za posmatračke letove preko teritorije Aleutskih ostrva, prema kojima avion posmatračke strane uvek treba da ostane unutar spoljne granice susedne zone, koja se proteže 24 nautičke milje od obale – ovo ograničenje, koje nije predviđeno Sporazumom, značajno smanjuje efikasnost posmatračkih letova.

5 ─ Sjedinjene Američke Države tokom posmatračkog leta nad njihovom teritorijom nameću ograničenja nadmorske visine posmatračkog aviona, koje nije predviđeno Sporazumom i suprotno je standardima IKAO, koji preporučuju da se za osiguranje letova vojnih aviona izdvoji bezbedan vazdušni prostor.

Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da ima istine u procenama stručnjaka koji kažu da su Sjedinjene Američke Države već odlučile da se povuku iz Sporazuma.

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i on je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi posle Hladnog rata. Sporazum je na snazi od 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih. Sporazum su potpisale ukupno 34 države.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala