Hakeri koriste virus: Procureli podaci SZO, Gejtsove fondacije, instituta u Vuhanu

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaHakerski napad
Hakerski napad - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hakeri su objavili na internetu oko 25.000 imejl naloga i lozinki zaposlenih američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, Svetske zdravstvene organizacije (SZO), fondacije Bila Gejtsa, Instituta u Vuhanu i drugih organizacija koje se bave istraživanjem i borbom protiv virusa korona.

Ovi podaci odmah su iskorišteni za pokušaje drugih hakerskih upada u mreže tih institucija, prenosi „Vašington post“.

Objavljivanje osetljivih podataka otkrila je obaveštajna grupa SITE, koja se bavi monitoringom internet ekstremizma.

Lista imejl adresa i lozinki prvo se pojavila na internet forumima nekih ekstremnih organizacija, a potom je završila i na nekim nalozima na Telegramu, Pejstbinu i Tviteru.

Virus na telefonu - Sputnik Srbija
Koronavirus napao telefone i računare: Kako hakeri zloupotrebljavaju pandemiju

Kako navode iz SITE, najviše naloga je iz Američkog nacionalnog instituta za zdravlje, gotovo 10.000. Slede američki Centar za kontrolu bolesti sa 6.800, Svetska banka 5.000, SZO 2.700.

Od svih napadnutih institucija, do sada je jedino reagovala Fondacija Bila Gejtsa, iz koje su naveli da „prate situaciju, ali da za sada nema indicija da su im ugroženi podaci“.

Robert Poter, australijski stručnjak za sajber bezbednost, kaže da su objavljeni podaci autentični, jer je uz pomoć nekoliko imejl adresa i lozinki mogao da pristupi mreži SZO.

On je dodao da su zdravstvene institucije inače veoma slabe kad je reč o sajber bezbednosti i ilustrovao to primerom da je čak 48 zaposlenih na listi kao lozinku koristilo englesku reč lozinka (password), veliki broj njih koristi svoje ime ili frazu „promeni me“ (changeme).

On smatra da su podaci poreklom možda iz nekog starijeg hakerskog napada, kao što je slučaj sa SZO, gde su se slični podaci pojavili još 2016, a moguće je da su sada kupljeni i na „dark vebu“, delu interneta kom ne pristupaju klasični pretraživači i koji uglavnom koriste hakeri.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala