Koronavirus napao telefone i računare: Kako hakeri zloupotrebljavaju pandemiju

© Fotolia / GeorgejmclittleVirus na telefonu
Virus na telefonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima - CERT saopštio je da je u toku „fišing“ kampanja i da se zloupotrebljava situacija sa koronavirusom.

Fišing ili „pecanje“ je uobičajeni naziv za sajtove koji na prevaru dolaze do poverljivih podataka kao što su brojevi kreditnih kartica, korisnički podaci, šifre i drugo.

Trenutna kampanja se najčešće realizuje u vidu imejl poruka koje u sebi mogu sadržati različite tipove informacija u vezi sa COVID-19 virusom, saopštava CERT.

„U tekstu imejl poruke, od korisnika se zahteva unos korisničkog imena i lozinke, kako bi korisniku navodno bilo omogućeno da pristupi informacijama o merama zaštite u vezi sa COVID-19 virusom“, kažu u CERT-u.

Pored mera zaštite, poruke mogu sadržati i informacije o svim drugim aktuelnim temama koje imaju veze sa korona virusom, kao što su mape zaraženih, moguće posledice na ekonomiju i slično.

Preporuka CERT-a je da korisnici obrate pažnju ukoliko dobiju imejl sa ovakvim sadržajem i ne unose svoje podatke.

Kako su objavili svetski mediji, sajberkriminalci zloupotrebljavaju paniku nastalu zbog koronavirusa.

Pored napada i-mejlom, ubrzano registruju sajtove koji su naizgled povezani sa koronavirusom, a zapravo su maliciozne stranice koje se koriste za pljačkanje korisnika interneta ili krađu informacija.

Među takvim sajtovima su klonovi popularnih mapa sa ažuriranjem podataka uživo, sajtovi koji u nazivu upućuju na informacije o samom virusu ili vakcini protiv njega i slično.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala