Zelenski pozvao Sakašvilija da reformiše Ukrajinu

© AP Photo / Efrem LukatskyMihail Sakašvili
Mihail Sakašvili - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši predsednik Gruzije i gubernator Odeske oblasti u Ukrajini Mihail Sakašvili izjavio je da je dobio poziv ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog da preuzme funkciju potpredsednika Vlade za pitanja reforme.

„Za mene je velika čast što sam dobio poziv predsednika Zelenskog da postanem potpredsednik Vlade Ukrajine za reforme“, napisao je Sakašvili na Fejsbuku.

On je saopštio da je imao sadržajan razgovor sa premijerom Ukrajine Denisom Šmigaljom, tokom kojeg su detaljno razgovarali o pitanjima vezanim za njegov potencijalni angažman u Vladi.

Sakašvili — građanin Ukrajine

Sakašvili je napustio rodnu Gruziju 2013. godine, gde je protiv njega pokrenut niz krivičnih postupaka, a po nekima je u odsustvu osuđen na zatvorske kazne. U proleće 2015. godine Sakašvili je ušao u ukrajinsku politiku, kada ga je predsednik Ukrajine Porošenko imenovao za gubernatora Odeske oblasti, nakon što je dobio ukrajinsko državljanstvo. Međutim, već u novembru 2016. godine Porošenko je Sakašvilija otpustio, rekavši da on ne samo da nije ispunio svoja obećanja o razvoju regiona, već je i značajno pogoršao ekonomske pokazatelje te oblasti.

Krajem jula 2017. godine Porošenko je Sakašviliju oduzeo ukrajinsko državljanstvo, jer je, kako je saopšteno, on prilikom primanja dao netačne podatke, konkretno u vezi sa suđenjem u Gruziji. Kasnije je Sakašvili podneo žalbu na tu odluku ukrajinskom sudu, koja još nije razmatrana. Ukrajinske vlasti su u februaru 2018. godine Sakašvilija proterale u Poljsku, sa čije teritorije je on u jesen 2017. ilegalno ušao u Ukrajinu, probivši kordon graničara i policajaca. Granična služba Ukrajine zabranila je Sakašviliju ulazak u zemlju do 2021. godine.

Posle aprilskih izbora u Ukrajini prošle godine, na kojima je pobedio Zelenski, Sakašvili se vratio u Ukrajinu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala