Šta nam je Kina prećutala i za šta smo sami krivi

© REUTERS / Aly Song Medicinski radnici u Kini u suzama
Medicinski radnici u Kini u suzama  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iz Evrope i Amerike čuje se sve više glasova koji traže da Peking „plati za izvoz“ smrtonosnog virusa. Misuri je prva američka država koja je tužila Kinu zbog korone. Državni tužilac Erik Šmit smatra da je Kina prećutala istinu o kovidu 19 i „ućutkala uzbunjivače i malo toga je učinila kako bi sprečila širenje bolesti“.

„Nisu pokušali da me ućutkaju i niko mi nije pretio kaznom!“ Ovim rečima doktorka Đang Đišijen iz Vuhana odgovara na pitanja kineske televizije CGTN o pritiscima nadležnih organa da ne otkrije prve slučajeve kovida. Đišijen je jedna od prvih koji su informisali kolege o virusu. Kaže da je kao i uvek radila svoj posao savesno i odgovorno.

Kina nije prećutala, naprotiv, obavestila je svet

Doktorka objašnjava da su posle prvog konzorcijuma lekara, u podne 27. decembra, prijavili slučajeve sumnjive upale pluća lokalnom centru za kontrolu i prevenciju zaraze.

„Tog popodneva nadležni organi došli su da sprovedu epidemiološku istragu. Pokupili su uzorke krvi pacijenata i uzeli im bris iz grla. Takođe su izvršili testove da utvrde o kom patogenu se radi. Kada smo 29. decembra poslali naše obnovljene podatke, došli su da urade ponovne analize krvi i tada su pitali i za ranije bolesti pacijenata. Po mom mišljenju, reagovali su u rekordnom roku.“

​Đišijen kaže da na početku nije očekivala zarazu ovih razmera: „Sada se radi o teškoj epidemiji s ogromnim brojem žrtava. Zaista nismo očekivali ovako lošu situaciju.“

Posle više od 2,5 miliona zaraženih u svetu, mnogi se pitaju — da li je o opasnosti narod trebalo obavestiti ranije?

„Mi smo tada tek počinjali da shvatamo o kakvom se virusu radi, tako da smatram da u takvoj situaciji nije prikladno iznositi previše informacija u javnost, dok i sami ne utvrdimo o čemu se zapravo radi. Da sam ja lično radila istraživanje, kako bih mogla da obavestim ljude dok moji rezultati ne bi bili gotovi? Mislim da uvek moramo biti oprezni i davati samo informacije potkrepljene naučnim činjenicama“, odgovara dr. Đišijen.
Američka zastava - Sputnik Srbija
Tužili Kinu zbog virusa korona: Američka država traži desetine milijardi dolara

Iako je prva koja je prijavila slučajeve nove vrste SARS-a, ime ove doktorke nije poznato u svetu. Hapšenje, a zatim i smrt kineskog lekara i uzbunjivača Li Venlijanga početkom februara, odjeknulo je u celom svetu. Li je 30. decembra grupnom porukom upozorio javnost na kovid, posle čega se panika masovno proširila po kineskim mrežama. Nekoliko dana kasnije Li je priveden u policiju i optužen za širenje lažnih informacija.

Ovo je dalo povod mnogim zapadnim medijima, aktivistima i političarima da Kinu krive za prikrivanje informacija, zbog čega je navodno i došlo do pandemije

  • Danas se malo ko seća da je Kina već 31. januara obavestila javnost o prvim slučajevima nestandardne upale pluća u Vuhanu.
  • 12. januara Kina deli sa SZO genetsku sliku kovida 19.
  • 21. januara u državi Vašington potvrđen je prvi slučaj korone na američkom tlu.
  • 23. januara izoluje se Vuhan, grad sa 11 miliona stanovnika i time upozorava ostatak sveta o kakvoj opasnosti se zapravo radi. Amerika tada rešava da svoje radnike iz regiona pošalje kući, ali umesto da se pozabavi planom i programom zaštite svojih građana unutar Amerike, Tramp se podsmeva virusu, nazivajući ga kineskim. Posle takve retorike u celoj Americi učestali su slučajevi napada na lica azijske nacionalnosti.
  • Od 30. januara SZO upozorava da virus ne poznaje granice i da se radi o globalnoj pretnji.
  • Ceo februar Tramp je uveravao građane da je Amerika spremna i da će virus nestati. Čak 15. marta, američki predsednik izjavljuje: „Smirite se, odlično nam ide.“
  • Samo nekoliko dana kasnije Amerika registruje hiljade slučajeva u svojoj zemlji i već tada nije u stanju da se suprotstavi pandemiji, Tramp se okreće i protiv Kine i protiv SZO.
  • „Svet plaća preveliku cenu za to što su oni uradili“, rekao je američki predsednik i dodao da kineske vlasti nisu na vreme obavestile svet o epidemiji.

U svom poslednjem nedeljnom brifingu, Tramp je još jednom napomenuo da će Kina morati da snosi posledice ako je svesno odgovorna za širenje virusa. 

Kako se najpogođenije zemlje bore protiv dezinformacija dok sami kinje Kinu za prećutkivanje činjenica?

U Italiji je novinska agencija ANSA pokrenula sajt koji proverava poreklo vesti o koroniŠpanija ima strog zakon o širenju lažnih informacija u vreme pandemije i dizanju panike među stanovništvom. Za ovu vrstu prekršaja predviđene su kazne zatvora od nekoliko meseci do 5 godina.

Logo Svetske zdravstvene organizacije (SZO) - Sputnik Srbija
Formira se koalicija protiv Kine i Svetske zdravstvene organizacije

U Americi je situacija nešto drugačija. Zapravo, na Tviter nalogu američkog predsednika možemo naći pregršt dezinformacija o širenju korone.

Za nešto više od mesec dana prešlo se od podsmevanja Kinezima, preko straha, do mera kakve je i Kina preporučivala. Pored izolacije sa kojom su mnoge zemlje u Evropi i svetu ozbiljno zakasnile, došlo se do toga da se (s istim tim zakašnjenjem) ugledamo na Kinu i kada su u pitanju kju-ar kodovi. Posle globalne kritike kineskih „drakonskih mera“, Španija je već i sama predložila „kartice“ zelene, žute i crvene boje kako bi povratak ljudi u „novu normalu“ bio manje rizičan.

Trenutno se svet nalazi u najvećoj krizi nastaloj u moderno doba. Još uvek nije jasno koja zemlja je na pretnju reagovala „ispravno“, ali je većina spremna da prstom uperi u Kinu kao glavnog krivca. Činjenica je, ipak, da sada i Kina, i Amerika, i Evropa imaju dovoljan broj zaraženih i mrtvih, a da niko ni dan-danas nema odgovor na jednostavno pitanje — kako živeti dalje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala