Formira se koalicija protiv Kine i Svetske zdravstvene organizacije

© Foto : Pixabay/padrinanLogo Svetske zdravstvene organizacije (SZO)
Logo Svetske zdravstvene organizacije (SZO) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Australija je problematizovala transparentnost kineskih vlasti o izbijanju epidemije koronavirusa i o broju umrlih, i zatražila pokretanje međunarodne istrage o nastanku i širenju kovida-19.

Veruje se da je korona virus nastao na mokroj pijaci divljih životinja u kineskom gradu Vuhanu u decembru 2019.

Od tada je zaraženo više od 2,3 miliona ljudi, a preko 160.000 ih je umrlo, prenosi „Jutarnji“.

Ministarka spoljnih poslova Australije Maris Pejn rekla je da je izuzetno zabrinuta zbog kineske (ne)transparentnosti u pogledu epidemije koronavirusa.

„Pitanja o korona virusu su pitanja za nezavisnu istragu i mislim da je važno da to sprovedemo“, rekla je Pejnova za televiziju Ej-bi-si.

„Zapravo, Australija će apsolutno insistirati na tome“, dodala je.

Australija je dovela epidemiju korona virusa pod kontrolu, pa su u nedelju zabeležena 53 nova slučaja, a ukupno 6.586, prema podacima ministarstva zdravlja.

Ukupno je 71 osoba umrla u Australiji.

Već sedmi dan zaredom povećanje broja zaraženih manje je od 1 posto.

Odnosi Australije s Kinom, koja je njen najveći trgovinski partner, zaoštreni su, a oni optužuju Kinu za upletanje u australijsku politiku.

Krajem 2019. više australijskih medija objavilo je da su kineske vlasti pokušale da infiltriraju svog špijuna u australijski parlament, koji je trebalo da se kandiduje na izborima kao član vladajuće Liberalne stranke.

„Moje poverenje u Kinu određuje se dugoročno“, rekla je Pejnova.

„Moja zabrinutost odnosi se na transparentnost o obezbeđivanju otvorene saradnje“, dodala je.

Dok Australija poziva na istragu, američki predsednik Donald Tramp rekao je da bi Kina mogla da snosi posledice zbog odgovornosti za pandemiju.

Peking odbacuje optužbe o netransparentnosti.

SZO „nije pomogla svetu“

Protekle nedelje je Tramp obustavio američke uplate Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), optuživši je zbog okrenutosti ka Kini.

Australijski ministar zdravlja Greg Hant takođe je kritikovao SZO.

„Ono što smo videli od zvaničnika u Ženevi mislimo da je bio odgovor koji nije pomogao svetu“, rekao je Hant na konferenicji.

„Imamo dobar rezultat jer smo, kao zemlja, donosili svoje odluke“, dodao je.

Australija je, suprotno savetu SZO, 1. februara zabranila dolaske iz Kine, dok je kasnije zatvorila granice i uvela stroge restrikcije.

Hant je ipak upozorio da Australija pobeđuje koronavirus, ali još nije pobedila.

„Moramo da se usredsredimo na suzbijanje i kapacitet“, rekao je.

Susedni Novi Zeland uveo je neke od najoštrijih mera, pre prvog smrtnog slučaja, i beleži još bolje rezultate od Australije.

U nedelju su zabeležena samo 4 nova slučaja, a ukupno je do sada zaraženo 1.098 osoba, od kojih je 11 umrlo, prema podacima ministarstva zdravlja, prenosi Nedeljnik.

„Znam da nije bilo lako, ali funkcioniše“, rekla je premijerka Džasinda Ardern u televizijskom intervjuu i dodala da će u ponedeljak da bude održana sednica vlade na kojoj će se odlučivati o popuštanju mera.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala