Evropa bi mogla da izgubi do 59 miliona radnih mesta zbog korone

© Depositphotos.com / Tom WangOtkaz
Otkaz - Sputnik Srbija
Pratite nas
Trajno otpuštanje radnika, smanjenje plata i kraće radno vreme zbog pandemije virusa korona moglo bi da ugroziti i do 59 miliona radnih mesta u Evropi, procenjuje konsultantska kompanija „Mekinsi“.

Nezaposlenost u Evropi mogla bi u narednim mesecima gotovo da se udvostruči, upozoravaju iz te konsultantske kuće i predviđaju da će stopa nezaposlenosti u 27-članoj Evropskoj uniji najviši nivo dostići ove godine, od 7,6 odsto.

Istovremeno, povratak na predkrizni period predviđaju u četvrtom tromesečju sledeće godine.

Ekonomska kriza - Sputnik Srbija
Hoće li virus korona ubiti mnoge profesije

Lošiji scenario predviđa vrhunac nezaposlenosti u 2021., iskazan stopom od 11,2 odsto, i njen povratak na predkrizni nivo tek 2024. godine.

Nezaposlenost u evrozoni pala je u februaru na 7,3 posto, što je najniži nivo za 12 godina, da bi u martu vlade širom Evrope počele da uvode mere kako bi suzbile pandemiju. Ukupno bi u Evropi bilo ugroženo 59 miliona radnih mesta zbog trajnih otkaza, nižih plata i skraćenog radnog vremena, ističu konsultanti.

Polovina ugroženih radnih mesta otpada na sektore direktne prodaje, ugostiteljstva i građevinarstva.

U evropskoj veleprodaji i maloprodaji moglo bi biti ugroženo 14,6 miliona radnih mesta, u ugostiteljstvu i hotelijerstvu 8,4 miliona, a u sektoru zabave i kulture 1,7 miliona,

U „Mekinsiju“ napominju da će posledice varirati među demografskim grupama i industrijskim sektorima.

Koronavirus u Španiji - Sputnik Srbija
Koliko je bogata Evropa ispala nesposobna
„Gubitak radnih mesta biće tragedija na nivou pojedinaca, a za ekonomiju će biti vrlo bolna“, zaključuju u toj konsultantskoj kući.

Njihovo istraživanje ističe i blisku vezu između nivoa obrazovanja i kratkoročnog rizika za radna mesta, što bi, kako ukazuju, „moglo dodatno produbiti društvenu nejednakost“, prenosi portal „Buka“.

Evropska komisija predložila je početkom meseca plan za subvencionisanje palata kako bi se poslodavci podstakli da skrate radno vreme radnika umesto da im daju otkaz.

Brisel očekuje da će EU ove godine ući u duboku recesiju zbog pandemije virusa korona budući da su aktivnosti gotovo zamrle pod uticajem mera suzbijanja zaraze, napominje Rojters.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala