Koliko je bogata Evropa ispala nesposobna

© AP Photo / Manu FernandezKoronavirus u Španiji
Koronavirus u Španiji - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Strahujući da su narušili njihovu bezbednost prekomernim oslanjanjem na Kinu, evropski političari ističu da se proizvodnja mora vratiti u EU, navodi briselski portal „Politiko“. Kriza izazvana pandemijom ujedno je pokazala i koliko se ovaj bogati geopolitički region pokazao nesposobnim u odgovoru na nju.

Kako se kriza sa korona virusom produbila, komesar EU za unutrašnje tržište Tijeri Breton priznao je da je Evropa možda otišla predaleko u globalizaciji i postala previše zavisna od jedne zemlje, jednog kontinenta, piše briselski portal i dodaje da je nemačka kancelarka Angela Merkel rekla da pandemija otkriva potrebu za „određenim suverenitetom ovde“ dobijenim preko stuba domaće proizvodnje.

Povratak globalizacije?

Za one koji su tvrdokorni, to znači povratak globalizacije, navodi „Politiko“.

Za mnoge lidere EU najveće razočarenje u aktuelnoj krizi bila je nesposobnost Evrope da napravi maske za lice ili osnovne hemikalije potrebne za lekove, piše briselski portal.

Medicinske sestre u bogatim zemljama poput Italije, Španije, pa čak i Sjedinjenih Američkih Država koje su nosile vreće za smeće zbog nedostatka zaštitnih odela, pokazale su svu krhkost međunarodnih lanaca snabdevanja, navodi „Politiko“.

Prepirke oko medicinske opreme nanele su bolan udarac zagovornicima teorije komparativne prednosti, koja se nalazi u osnovi globalizacije, ocenjuje briselski portal.

„Moramo naučiti lekcije iz krize“, rekao je nemački ministar ekonomije Peter Altmajer za „Politiko“.

„Na primer, kada je reč o pitanju zavisnosti od samo jednog dobavljača ili samo jednog regiona“, naveo je.

Ponovno vraćanje proizvodnje u zemlju pojavilo se na političkom planu, čak i pre nego što je virus prisilio zemlje na usvajanje restriktivnih mera, ističe „Politiko“.

Krajem prošle godine francuski ministar ekonomije Bruno le Mer kritikovao je proizvođače automobila „Pežo“ i „Reno“ zbog proizvodnje vozila u Maroku, Sloveniji i Turskoj.

Sopstvena industrijska strategija

Sopstvena industrijska strategija EU, pokrenuta prošlog meseca, takođe je identifikovala potrebu da se što bolje iskoristiti lokalizacija kao prilika za povratak proizvodnje u EU u nekim sektorima, navodi briselski portal.

Međutim, bespomoćni odgovor u vezi sa medicinskim potrebama preneo je raspravu na praktičniji nivo i Francuska i Nemačka brzo su identifikovale farmaceutski sektor kao ključno područje gde ponovno vraćanje proizvodnje u zemlju ima smisla, piše „Politiko“.

Ono što je možda najjači znak promene evropskog razmišljanja, jeste to što se Merkelova u ponedeljak pridružila svom francuskom kolegi Makronu pozivajući na ekonomski suverenitet Evrope.

Tradicionalno liberalna liderka je navela da je kriza jasno stavila do znanja da zemlje EU moraju da definišu skup evropskih strateških sposobnosti.

Nedostatak koordinacije u Evropi bio je u izrazitoj suprotnosti sa azijskim tigrovima, čije su fabrike u roku od nekoliko dana napravile milione maski, kao i setove za testiranje koji su im omogućili da kontrolišu virus, u čemu navodni bogati svet - Evropa i SAD vidno nisu uspeli, ocenjuje „Politiko“.

Evropljani su pokušali da ih sustignu, pa je tako proizvođač automobila „Seat“ saopštio da je počeo da proizvodi respiratore u svojoj fabrici, a predsednik Francuske najavio prošle sedmice da će grupa francuskih kompanija povećati proizvodnju maski i ventilatora, zaključuje briselski portal.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala