Cena američke sirove nafte porasla za 30 odsto

© AP Photo / Sue OgrockiNaftna pumpa na nalazištu u Oklahomi
Naftna pumpa na nalazištu u Oklahomi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sirova teksaška nafta „VTI“ porasla je za 30 odsto, pokazuju podaci sa berze.

Prema stanju od 15.53 (po srednjoevropskom vremenu), cena junskih fjučersa za naftu „VTI“ porasla je na 15,1 dolar po barelu, dok je nekoliko minuta ranije cena dostizala 16,2 dolara.

Vrednost severnomorske mešavine nafte „Brent“ za isporuke u junu porasla je za 11,59 odsto – na 21,57 dolara po barelu, iako je jutros pala ispod 16 dolara, što se poslednji put desilo 11. decembra 1999.

U ponedeljak su majski fjučersi nafte „VTI“ prvi put u istoriji pali za 300 odsto i dostigli negativnu vrednost. Cena ove nafte pala je na minus 37,63 dolara po barelu.

Situacija na naftnom tržištu

Zbog epidemije virusa korona (patogen kovid 19), od koga je obolelo više od 2,58 miliona ljudi širom sveta, većina zemalja uvela je karantin, zatvorila granice i ograničila kretanje svojih građana.

U vezi s tim, potražnja za naftom je pala, a u martu države-članice OPEK plus nisu uspele da produže sporazume o proizvodnji. Nakon toga su se cene nafte više nego prepolovile od početka godine i oborile rekorde od pre 18 godina.

Poslednjih nedelja kotacije su obnovljene uoči novog sastanka zemalja OPEK plus. Zemlje-članice ove organizacije su se na video-konferenciji 12. aprila složile da smanje proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala