Tihi Vaskrs, tiha radost: Srbi na Kosovu išli na službu iako su u dvostrukoj izolaciji

© Foto : Živojin RakočevićGračanica na Kosovu i Metohiji
Gračanica na Kosovu i Metohiji  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ovo je tihi Vaskrs i jedna radost koja je za Srbe na Kosovu i Metohiji stišana. Bilo je svetih liturgija tamo gde su one oduvek i bile, bez uobičajenih vaskršnjih dešavanja u svetu dvostruke izolacije u kome živimo mi, Srbi, ovde.

Ovako za Sputnjik Živojin Rakočević, novinar i publicista, opisuje Vaskrs ove godine na Kosovu i Metohiji. Ne može se, dodaje on, govoriti da je u crkvi u Istoku ili nekim drugim potuno izolovanim crkvama i prošlih praznika bilo više vernika.

Srbi na Kosovu i Metohiji tiho proveli Vaskrs

„Što se tiče većih sredina na Kosovu i Metohiji, praznik se proslavljao tiho, uz minimalan broj ljudi, jer ovde postoji to ograničeno kretanje u trajanju od sat i po vremena, određeno prema zadnjem broju iz lične karte. Onaj ko je mogao da dođe, došao je, poštujući pravila o okupljanjima, udaljenost jednih od drugih. Ta pravila su se poštovala u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve“, objašnjava naš sagovornik.

Sve vaskršnje manifestacije, kao što su sabori u pojedinim mestima, dečje predstave i vaskršnje radosti, organizovana kucanja jajima, nisu bila ove godine, svedoči Rakočević.

„Čitav jedan kompleks događaja koji se povezuju sa Vaskrsom je izostao, ali nije izostala ta radost. Tiha. Nisu izostale crkvene službe, poruke sveštenika koji su se odlično organizovali. Liturgija iz manastira Gračanica je prenošena preko društvenih mreža, Fejsbuka“, priča naš sagovornik.

U manjim sredinama su ljudi tokom dana tiho i pojedinačno odlazili u hram. Mnogi sveštenici su zvali svoje parohijane, razgovarali sa njima i pružili im utehu, jer je ovo na Kosovu i Metohiji svet dvostruke izolacije. Ovde je strah sada dvostruk, dodaje Živojin.

Dvostruka izolacija nije nova za Srbe

Srbi su ovde 20 godina u karantinu, 20 godina uslovljeni manjkom slobode i sada moraju u okviru svojih zajednica, domova i malih zatvorenih sredina da čuvaju i druge od sebe. Da obilazimo, jedni druge i da držimo to rastojanje koje je obavezno zbog ovog virusa.

„To nije ni prirodno ni normalno, ali život sa jedne strane daje odgovore druge, Srbi na Kosovu i Metohiji su navikli na izolaciju, njihov život je život izolacije. I mi smo najprilagođeniji ovoj nesreći koja je zadesila čovečanstvo i koja nam se svima desila. Tako da, šta je ovo naspram 20 godina čuvanja, izbegavanja... Izlaženja pod strahom u druga mesta, sredine. Sve je to sastavni deo života kosovskometohijskih Srba“, navodi Rakočević. 

Vaskrs je praznik radosti, pobede i Srbi se osećaju kao pobednici bez obzira šta se događa, jer žive u okrilju svojih najvažnijih kulturnih, duhovnih i nacionalnih svetinja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala