Svi mogu ali ne i RTCG: Crna Gora jedina zemlja u regionu bez TV prenosa vaskršnje liturgije

© Sputnik / Nebojša PopovićHram Hristovog vaskrsenja u Podgorici
Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Radio-televizije Crne Gore (RTCG) jedini je Javni servis u regionu koji ove godine neće emitovati direktan prenos Vaskršnje službe u nedelju, što Crnu Goru čini jedinom većinski pravoslavnom zemljom na svijetu čiji građani u doba korone neće imati mogućnost da prate uživo Vaskršnju liturgiju.

Ovaj paradoks je utoliko veći, jer su prenos vaskršnje službe osim RTS-a uredno najavili i prvi program hrvatskog Javnog servisa - HRT, koji će „Uskrs po Julijanskom kalendaru“ iz Zagreba emitovati u nedelju od 10 sati, kao i Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT), koja je „Vaskršnju liturgiju iz Saborne crkve u Sarajevu“ zakazala za 9 časova.

Sa druge strane, Mitropolija crnogorsko-primorska budući da nikako nije mogla dobiti prostor na Javnom servisu Crne Gore, bila je primorana da prenos Vaskršnje službe organizuje posredstvom sopstvenih, crkvenih medija - a to znači putem interneta.

RTCG bez prenosa vaskršnje liturgije

Analitičar Luka Radonjić smatra da se tome ne treba čuditi, imajući u vidu da, kako kaže, negativan i krajnje neprijateljski odnos prema pravoslavnoj Crvi u Crnoj Gori predstavlja samo kontinuitet uređivačke politike pomenute medijske kuće.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović - Sputnik Srbija
Uskršnja poruka mitropolita: Ideologija crnogorske vlasti zasnovana na bogomržnji i bratomržnji /video/

„Shodno činjenici da se RTCG odavno pretvorila u propagandni punkt protiv Crkve i pravoslavlja, sa pojačanim intenzitetom propagandnog djelovanja u poslednjih nekoliko mjeseci, nije bilo realno ni očekivati da će do prenosa doći. Podsjetiću da je prije samo mjesec, dva na ovoj televiziji emitovan skaredni propagandni uradak protiv mitropolita Amfilohija, dok informativni program svakodnevno sadrži materijal koji je uperen, ne samo protiv Crkve i njenih velikodostojnika, već i pravoslavlja uopšte. Sve češće se citiraju čak i neki, mahom marginalni ili nepoznati autori skromnih literarnih i filosofskih dometa na tu temu, dok je drugi ugao mišljenja nemoguće čuti“, kaže Radonjić za Sputnjik.

Imajući sve to u vidu, naš sagovornik priznaje da nije ni imao iluziju da će prenos liturgije na Vaskrs uopšte i biti razmatran u crnogorskom Javnom servisu, kao što je, kako dodaje,  vrlo vjerovatno da je rijetko ko i očekivao da je tako nešto moguće.

Veliko nepovjerenje u Javni servis

Naš sagovornik takođe primjećuje da je i stepen nepovjerenja zbog takve uređivačke politike RTCG-a u Crnoj Gori izuzetno visok, a što kako navodi, pokazuju i istraživanja javnog mnjenja, po kojima svega 22 odsto građana vjeruje sopstvenom Javnom servisu. 

Mitropolit Amfilohije - Sputnik Srbija
Uzalud vam kamenje na Amfilohija — morate krenuti na Boga

„Nažalost, ne radi se tu samo o odnosu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi već prema građanima Crne Gore uopšte“, konstatuje Radonjić, uz ocjenu da RTCG uživa veoma skroman medijski i profesionalni kredibilitet kod građana, koji tu televiziju sve više vide kao „fabriku jednoumlja potpuno podređenu interesima vladajuće partije i njene ideologije“.

Radonjić smatra i da se ta medijska kuća „na sve načine trudila da stvori ili produbi podjele u narodu“.

„Zato je u jednom smislu veliki dio građana ujedinila - a to je odnos dubokog, suštinskog nepovjerenja prema njoj samoj, koje će sigurno trajati sve do nekih suštinskih, a ne kozmetičkih promjena uređivačke politike“, uvjeren je Radonjić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala