Toranj zagrebačke katedrale srušen eksplozivom /video/

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia / Zagrebačka katedrala
Zagrebačka katedrala - Sputnik Srbija
Pratite nas
Deo severnog tornja Zagrebačke katedrale koji je oštećen u zemljotresu 22. marta ove godine, srušen je kontrolisanom eksplozijom jer je pretila opasnost da će pasti na katedralu.

Plastični eksploziv je postavljen na 10 mesta u udubljenja na tornju, a toranj je umotan kako bi se sprečilo rasipanje krhotina, preneo je RTS. Nakon eksplozije, gornji deo tornja se odvojio od donjeg. Odvojeni deo je spušten dizalicom.

Kako prenosi portal Indeks, prilikom kontrolisane detonacije nešto se zapalilo u tornju ispod mesta eksplozije. Na kratko je iz tornja kuljao crni dim.

Kretanje u blizini katedrale bilo je zabranjeno, a u rušenju su učestvovali vojska i profesionalni alpinisti.

Krov katedrale neposredno uz severni zvonik je zaštićen, a u samoj katedrali zaštićeni su oltari uz zvonik i kamena propovedaonica iz 17. veka.

Nakon zemljotresa, na severnom tornju je uočeno oštećenje zida kamenog stubišta, a bile su vidljive i manje pukotine u svodovima tornja, naveo je nakon analize glavni projektant obnove katedrale Damir Foretić.

Zagreb - Sputnik Srbija
Zagreb posle zemljotresa: Oštećeno 66 objekata, vojska na ulicama /video, foto/

Posle pregleda snimaka koje je zabeležio dron, potvrđena su znatna oštećenja, a nakon ponovnog snimanja, statičari iz stručne komisije i članovi radne grupe zaključili su jednoglasno da treba ukloniti deo severnog zvonika jer preti urušavanje na stranu katedrale.

Tada je donesena odluka o skidanju kompletnog dela zvonika koji je težak oko 30 tona i ima otprilike 15 metara kubnih kamena.

Od jačine potresa, pucali su zidovi i obrušavali se krovovi. Otpadali su delovi fasada u centru grada, a velika oštećenja pretrpela je i zgrada Hrvatskog sabora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala