Zagreb posle zemljotresa: Oštećeno 66 objekata, vojska na ulicama /video, foto/

© REUTERS / ANTONIO BRONICZagreb
Zagreb - Sputnik Srbija
Pratite nas
Snažan zemljotres, jačine 5,3 stepena po Rihteru, pogodio je Zagreb. U pojedinim delovima glavnog grada Hrvatske nestalo struje i popucali su zidovi na zgradama. Na području Zagreba ima zatrpanih osoba. Potres se osetio i u regionu.

Potres je registrovan u 6.23 sata. Kako je objavio Evropsko-mediteranski seizmološki centar, epicentar zemljotresa bio je sedam kilometara severno od Zagreba, na dubini od 10 kilometara. Ubrzo potom, u 7.01 sati, usledio je još jedan potres čija je jačina, prema preliminarnim podacima, bila pet stepeni.

Službenici u vatrogasnoj stanici rekli su da nema potvrđenih informacija o žrtvama, a direktor zagrebačkog Zavoda za hitnu medicinu Žarko Rašić rekao je da je povređeno jedno dete na koje je pao deo krova.

U nekim delovima Zagreba nakratko je nestalo i struje, prenosi hrvatski portal Indeks.

Koliku je štetu pričinio zemljotres

Hrvatska policija je saopštila da je, prema do sada prikupljenim informacijama, oštećeno 66 objekata i 23 automobila.

Najveći broj objekata i automobila oštećen je u samom centru Zagreba.

„Oštećene su Zagrebačka katedrala i crkva u Palmotićevoj ulici, a na području Dubrave uz dojave o oštećenjima više objekata, oštećena je i crkva u Čučerju“, navela je policija.

Kako prenosi zagrebački "Večernji list", sa južnog tornja Zagrebačke katedrale otpao je vrh na kome se nalazi krst i oštetio krov Nadbiskupskog dvora, koji je pretrpeo još veću štetu nego katedrala, prenosi zagrebački Večernji list.

​Rektor Zagrebačke katedrale monsinjor Josip Kuhtić izjavio je da je Nadbiskupski dvor vrlo oštećen, a da se u katedralu još ne sme.

​Vojska izašla na ulice, raščišćava ruševine

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević naložio je vojsci da pomogne u sanaciji štete nakon zemljotresa u Zagrebu.

Vojnici, kao i navijači, pomažu u premeštanju novorođenčadi iz Petrove u šator u KB-u Dubrava, prenosi HRT.

Stanovnici grada navode da se ne sećaju kada su poslednji put osetili ovako jak zemljotres u Zagrebu. Hrvatska prestonica se desetak sekundi snažno tresla, a ljudi su u panici izašli na ulice. Vesti o šteti stižu sa svih strana grada i okoline, navodi „Jutarnji list“.​

Kako se navodi, popucali su zidovi na zgradama u Vrbiku i Draškovićevoj, a police i knjige su popadale po stanovima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala