Da li je NATO pored stelt bombardera počeo da šalje i nevidljivu humanitarnu pomoć

© AP Photo / Crnogorski vojnici podižu zastavu u sedištu NATO u Briselu. / Crnogorski vojnici podižu zastavu u sedištu NATO u Briselu.
Crnogorski vojnici podižu zastavu u sedištu NATO u Briselu. - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Izjava generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da je Alijansa već pomogla Crnoj Gori u borbi s epidemijom kovida 19, imajući u vidu realna dešavanja, nameće pitanje da li je taj vojni savez, pored stelt aviona, razvio i stelt humanitarnu pomoć.

Analitičar Igor Damjanović kaže za Sputnjik da nije neobično za NATO birokratiju da živi u nekom svom virtuelnom svijetu sazdanom na golim neistinama, te da bez imalo obzira govore i konstatuju nešto što nema nikakve veze za stanjem na terenu. Tako je, kako dodaje, i ovog puta, kada je njihov generalni sekretar Jens Stoltenberg objasnio Crnoj Gori da je ona zapravo dobila pomoć od NATO-a, iako je o tome još niko nije obavijestio.

Naime, Crna Gora je još prije dvije nedelje od mehanizma Sjevernoatlantske alijanse (NATO) zatražila maske, rukavice, respiratore i drugu zaštitnu i medicinsku opremu kao pomoć u borbi protiv širenja korona virusa.

Zastave Crne Gore i NATO-a - Sputnik Srbija
Umjesto respiratora NATO ponudio Crnoj Gori „taksi usluge“

Zahtjev za pomoć Crne Gore upućen je Evroatlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC), koja je objavljena na internet stranici Alijanse i upućen svim članicama NATO-a i partnerskim zemljama. U tom zahtjevu zvanična Podgorica je, između ostalog, zatražila više od 5,6 miliona hirurških maski, pola miliona maski sa P2 i P3 filterima, 6,5 miliona pari rukavica, 250.000 naočara i vizira, više od 336.000 hirurških kecelja, još 100.000 nepromočivih, kao i 50.000 nepromočivih kecelja i milion jednokratnih hirurških kapi i naglavaka….

Takođe se tražilo i 320 respiratora, 20 bronhoskopa, 40 laringoskopa, 20 aspiratora, 50 EKG aparata i dva defibrilatora.

Jedini odgovor koji je stigao od svih zemalja NATO-a i partnera bio je da je Holandija spremna da ponudi Crnoj Gori usluge avio-transporta za medicinsku pomoć koja dolazi iz Kine.

Stelt humanitarna pomoć NATO-a

Na pitanje lista „Pobjeda“ da li je transport medicinske opreme iz Kine u Crnu Goru jedina pomoć koju će Alijansa pružiti Crnoj Gori u borbi sa virusom korona, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odgovorio je da smatra da je time NATO već pomogao Podgorici. 

„Ne mogavši da navede da je Crnoj Gori poslao barem sapun i čaršav, a kamoli jedan od 320 respiratora koji su traženi prije 15 dana, Stoltenberg je kao podršku NATO-a pomenuo navodno obećanje holandske vlade da će da preveze u Crnu Goru humanitarnu pomoć iz Kine, koja je evo nedeljama najavljena, a još se nije desila“, komentariše Igor Damjanović.

„Kada uporedim Stoltenbergovu izjavu sa realnim dešavanjima, dolazim u dilemu da postavim pitanje li je NATO umjesto projekta stelt bombardera, koji mu je naša vojska upropastila u selu Buđanovci, u međuvremenu počeo da razvija i stelt humanitarnu pomoć, koju upućuje ne samo svojim osnivačima poput Italije, već i mladim članicama kao što je Crna Gora“, ironično se zapitao Damjanović.

Crna Gora sada tvrdi da joj pomoć nije ni bila potrebna

Za urednika portala „Borba“ Dražena Živkovića najzanimljivije u čitavoj priči je izjava ministra odbrane Crne Gore Predraga Boškovića, koji nakon što je, kako kaže, uvidio da nema ništa od pomoći Alijanse Crnoj Gori, sada najednom tvrdi da nam „ono što smo tražili od NATO-a, za sada nije potrebno“.

​„Kad je postalo i vrapcima na grani jasno da nas je NATO ignorisao i da se nijesu ni udostojili da odgovore na zahtjev Crne Gore da nam se dostavi medicinska oprema, ministar odbrane Predrag Bošković nastavlja da uveseljava javnost u ovim kriznim danima, pa sada nevješto pokušava da pegla blamažu crnogorskih vlasti, jer ih NATO nije udostojio ni odgovora, a kamoli pomoći“, kaže Živković za Sputnjik.

Zaštitna maska - Sputnik Srbija
„Rat maskama“ na Zapadu: Amerikanci preoteli pošiljku zaštitne opreme koju je naručila Nemačka

Ako nam ništa od pomoći za koju je Crna Gora molila nije ni trebalo, ovaj novinar onda sugeriše da je logično zapitati se zašto smo je onda uopšte i tražili.

„Ali, bojim se da je istina malo drugačija. Tako da je epidemija virusa korona samo ogolila neugodnu činjenicu po vlast u Podgorici da NATO ne zanima Crna Gora i tu možemo staviti tačku na tu priču“, kategoričan je Živković.

U međuvremenu, iako se proteklih sedmica od izbijanja pandemije kovida 19 pokazalo da NATO „saveznice“ ne samo da se međusobno ne pomažu, već doslovce konfiskuju i otimaju medicinsku opremu jedne od drugih, na vanrednom sastanku Sjeveroatlanskog savjeta održanom u sredu konstatovano je nešto posve suprotno - da su zemlje NATO-a pokazale međusobnu solidarnost.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala