Umjesto respiratora NATO ponudio Crnoj Gori „taksi usluge“

© Sputnik / Nebojša PopovićZastave Crne Gore i NATO-a
Zastave Crne Gore i NATO-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Od sve pomoći koju je zvanična Podgorica zatražila od partnera iz Sjevernoatlanske alijanse u borbi protiv pandemije Kovida 19, NATO je jedino spreman da Crnoj Gori iznajmi svoje „taksi usluge“ za prevoz medicinske pomoći iz Kine.

To je ukratko ishod jučerašnjeg video- konferencijskog sastanka ministara spoljnih poslova NATO, nakon koga je konstatovano da NATO ne posjeduje zalihe respiratora i druge medicinske opreme, ali da zato pomaže na druge načine - kao što je „logistika i transport“.

Takođe, objašnjeno je da „odluka da se ponudi pomoć drugoj zemlji pogođenoj prirodnom katastrofom leži (isključivo) na donatoru“.

NATO umjesto respiratora nudi „taksi usluge“

U crnogorskom slučaju za sada se ponudila jedino Holandija, čija je Vlada spremna da u saradnji sa Podgoricom organizuje da se avionom prebaci lična zaštitna oprema iz Kine u Crnu Goru.

Što se pak tiče molbe da se Crnoj Gori pomogne sa, između ostalog, 320 respiratora, zatim bronhoskopima, laringoskopima, EKG aparatima, hirurškim maskama, keceljama i haljinama, rukavicama, bolničkim krevetima, peškirima i sapunima... - za sada od te pomoći nema ništa.

Ispostavlja se da u klubu od „29 najmoćnih i najrazvijenijih zemalja svijeta“ – kako to često vole da istaknu vlasti u Podgorici, izgleda da i nema nekih dobrovoljaca koji su spremni da Crnoj Gori ozbiljnije pomognu u ovoj izrazito kriznoj situaciji.

© AP Photo / Virginia MayoU klubu od „29 najmoćnih i najrazvijenijih zemalja svijeta“ – kako to često vole da istaknu vlasti u Podgorici, izgleda da i nema nekih dobrovoljaca koji su spremni da Crnoj Gori ozbiljnije pomognu.
Umjesto respiratora NATO ponudio Crnoj Gori „taksi usluge“  - Sputnik Srbija
U klubu od „29 najmoćnih i najrazvijenijih zemalja svijeta“ – kako to često vole da istaknu vlasti u Podgorici, izgleda da i nema nekih dobrovoljaca koji su spremni da Crnoj Gori ozbiljnije pomognu.

Za analitičara Boška Vukićeva ovo nije nikakvo iznenađenje, jer je, kako smatra, većina nezavisnih posmatrača do sada mogla pretpostaviti da se NATO neće odazvati pozivu za pomoć koji mu je uputila crnogorska Vlada.

„Od podugačkog spiska neophodnih stvari koji mu je uputila Vlada Crne Gore, u kojem se nalazi potreba za čak 320 respiratora, NATO je odlučio da ne ispuni čak niti jednu stavku, da ne pošalje niti jedan peškir ili sapun. Umjesto svega toga, zapadna vojna alijansa je Crnoj Gori ponudila da teretnim avionom dopremi medicinsku pomoć iz Kine. Drugim riječima, umjesto ispunjenja spiska očekivane pomoći, NATO je crnogorskoj Vladi ponudio usluge taksi servisa“, primjećuje Vukićević za Sputnjik.

Izneverena očekivanja članica

Naš sagovornik dodaje da odluka NATO-a da transportnim avionom dopremi u Crnu Goru kinesku medicinsku pomoć, nosi u sebi čak i „komične ali i ponižavajuće elemente“, budući da zapadna vojna alijansa godinama Kinu označava kao globalnog suparnika, dok se sada stavlja u ulogu njene kurir-službe.

„Neko bi mogao postaviti pitanje: zašto NATO Crnoj Gori doprema kinesku pomoć, a ne pomoć zemalja njegovih članica koje su, uzgred budi rečeno, najbogatije zemlje svijeta? Nadalje, svjedoci smo činjenice da neki globalni vojni faktori, kao što su Kina i Rusija, nesebično šalju pomoć čak i onim zemljama sa kojima nijesu u vojno-političkim savezima. S druge strane, NATO je iznevjerio očekivanja zemalja njegovih članica koje se suočavaju sa vanrednom opasnošću, i u potpunosti obesmislio sopstvenu samoproglašenu ulogu čuvara bezbjednosti“, smatra Vukićević.

Ovaj analitičar se istovremeno i zapitao na koji način će sada crnogorska vlast sopstvenim građanima objasniti izostanak pomoći NATO-a u aktuelnoj nikada ozbiljnijoj kriznoj situaciji.

„Ako je vlast godinama vodila kampanju, prije i nakon prevarnog uguravanja zemlje u NATO, o zapadnoj vojnoj alijansi kao sigurnosnom faktoru koji pruža pomoć u kriznim situacijama – kako će Vlada Crne Gore sada građanstvu opravdati neodrživost takve teze“, pita se Vukićević, ističući da je teško objasniti činjenicu da je NATO ignorisao apsolutno svaku stavku sa spiska tražene humanitarne pomoći koji je uputila crnogorska vlada.

Na kraju razgovora za Sputnjik naš sagovornik dodaje i da je crnogorska vlast samim objavljivanjem spiska sa traženom pomoći NATO-u zabila sebi ozbiljan autogol, „Čak i ona manjina crnogorskih građana koja je podržavala ulazak zemlje u NATO sada se pita: čemu članstvo u nekoj organizaciji od kojeg nema apsolutno nikakve koristi“, zaključuje Vukićević.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala