Stejt department: Rusija tokom 2019. godine poštovala Sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja

© REUTERS / Larry DowningZgrada Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD smatraju da je Rusija poštovala Sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja (START3) do kraja 2019. godine, pri čemu je niz pitanja o implementaciji pokretan diplomatskim putem, navodi se u izveštaju Stejt departmenta o poštovanju sporazuma u oblasti kontrole naoružanja, neširenju oružja i razoružanju, koji je upućen Kongresu.
„Na osnovu informacija dostupnih od 31. decembra 2019. godine, Sjedinjene Američke Države potvrđuju da Ruska Federacija poštuje pomenuti Sporazum. Sjedinjene Američke Države su diplomatskim putem pokretale brojna pitanja pred Rusiju vezana za implementaciju u kontekstu Bilateralne konsultativne komisije. Prema stanju od 31. decembra 2019. godine, nastavljena je rasprava o ovim pitanjima“, navedeno je u dokumentu.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije ranije je saopštilo da Moskva računa da će u najkraćem roku dobiti pozitivan odgovor SAD na predlog da se Sporazum produži.

Američka hiperzvučna raketa C-HGB lansiran 19. marta na ostrvu Kuai na Havajima. - Sputnik Srbija
Korona ne sme postati prepreka za produženje ugovora START 3

S tim u vezi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da sva pitanja vezana za produžetak Sporazuma treba postaviti Vašingtonu, budući da inicijativa po pitanju anuliranja tog dokumenta dolazi isključivo iz Bele kuće.

Produženje ugovora START 3

Moskva je dala predlog da se bezuslovno produži START-3, dok Vašington želi da sa Rusijom i Kinom zaključi novi „veliki sporazum“ o kontroli strateškog naoružanja i traži da se u novi dogovor uključi i rusko naoružanje, čiji je razvoj u toku, što je za Rusiju neprihvatljivo.

Naime, Amerika želi da novi sporazum ne pokriva samo ono što je trenutno obuhvaćeno sporazumom START 3, nego da u njega bude uključen i spektar novih ruskih sistema naoružanja koji se razvijaju, poput podvodnog aparata „Posejdon“ opremljenog nuklearnim oružjem, nuklearne krstareće rakete i balističke rakete vazdušnog baziranja.

S druge strane, Kina je više puta ponovila da, uprkos pozivima Amerike, ne namerava da se pridruži pregovorima i ne namerava da bude treći učesnik sporazuma o strateškom naoružanju, pošto Peking ima u osnovi drugačiju strukturu nuklearnih snaga.

Podsetimo, START 3, poslednji veći sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja između Moskve i Vašingtona, ističe u februaru 2021. godine, ali odredbe omogućavaju da se produži za pet godina, ako se obe strane saglase. U suprotnom, propast ovog sporazuma mogla bi da dovede do nove trke u naoružanju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala