Lanac japanskih restorana „Tanuki“ sarađuje sa tri moskovske bolnice. Svakodnevno i apsolutno besplatno oni dostavljaju toplu hranu medicinskim radnicima u gradsku bolnicu „Judin“ i Komunarku — bolnice koje su na čelu borbe protiv epidemije.
„Svaki dan dostavljamo večeru za medicinsko osoblje, koje radi noćnu smenu. Uskoro ćemo sarađivati sa još jednom bolnicom“, rekla je direktorica za marketing lanca restorana Natalija Paršikova.
Poseban meni za medicinske radnike iz „Tanukija“ sastavljen je zajedno sa tehnolozima i glavnim kuvarom restorana.
I hrana prilagođena teškom radu osoblja u bolnicama
„Jela su odabrana uzimajući u obzir potrebne makroelemente za telo u teškim fizičkim uslovima. Na primer, supa od lososa i povrća, jela sa morskim plodovima, tajlandska piletina sa rižom, cezar salata sa račićima, salata sa pečurkama“, objasnila je Paršikova.
Dostava hrane je organizovana u saradnji sa dobrotvornom organizacijom „Dostup“ (DOSTYP). Oni se takođe bave raspoređivanjem bolnica kompanijama.
„Pojavila se ideja da podržimo medicinsko osoblje, jer oni sada, kao niko drugi, rade pod velikim opterećenjem. ako da im možemo izraziti zahvalnost uz pomoć glavnog resursa kompanije, a to je zdrava i korisna hrana. Planiramo da podržavamo bolnice dva meseca, a ako budemo morali da nastavimo, nastavićemo i dalje“, istakla je Paršikova.
Inicijativi se pridružio jedan od najkrupnijih vlasnika restorana u Moskvi — Arkadij Novikov. Restorani Novikov Group u Moskvi su poznati više od 25 godina. Kuvari u kulinarskoj školi Novikov School spremaju noću hranu, da bi ujutro poneli ukusnu hranu lekarima u moskovskim bolnicama.
Raznovrsna ishrana
Lanac gradskih kafea za zdravu ishranu — PRIME, koja je deo Novikov Group, odazvao se pozivu glavnog lekara Centra hirurgije GMS Hospital Badme Bašankaeva da pomogne lekarima sa ishranom.
„Kao hirurg ja odlično znam šta znače dežurstva i vanredne situacije. Tada nemamo vremena ni da sednemo, ni da jedemo. Lekari nisu kancelarijski radnici koji mogu poći na ručak u kafić ili koji imaju zagarantovano vreme za ručak“, rekao je Bašankaev.
I kada se pojavilo pitanje čime stvarno možemo pomoći lekarima, nije bilo sumnje da ih treba nahraniti.
„Kontaktirali smo bolnicu i dogovorili se da donosimo gotove obroke lekarima prema rasporedu i količini koju bolnica traži. Dostavljali smo po 30 obroka dnevno. Obrok uključuje supu, salatu i glavno jelo. Svaki dan obroci su različiti, ali to su uvek bogata, domaća jela iz našeg jelovnika: boršč sa govedinom, salata vinegret ili ruska salata, testenine sa mesnim sosom ili pirinač sa piletinom“, rekli su iz pres službe PRIME.
Ni stariji nisu zaboravljeni
Vlasnica nekoliko lanaca gruzijskih restorana popularnih u Moskvi Saperavi Cafe i „Vaj Me“, Hatuna Kolbaja, takođe je donela odluku da dostavlja hranu u bolnice u skladu sa svojim mogućnostima.
Trenutno dostavljaju dva puta nedeljno u dve bolnice. Obroci su predviđeni za 40 ljudi. Hatuna je rekla da nju takođe podržava nekoliko biznismena koji su se odazvali na njenu objavu na Fejsbuku sa ponudom da pomognu lekarima. U pitanju su dobavljači gruzijske mineralne vode, proizvođači sendviča, marmelade i džema.
„Uskoro će nam se pridružiti i drugi brendovi, a mi ćemo raširiti zonu dostave, to jest, dostavljaćemo dobre obroke starijim ljudima kojima je sada takođe potrebna pomoć. Spremamo se da šaljemo po 20-30 obroka jednom u dva dana. Hvala svima koji su se priključili našoj inicijativi“, istakli su u pres službi restorana „Vaj Me“.
Od 1. aprila zaposleni Hitne pomoći dobijaju besplatne obroke iz restorana brze hrane „Mekdonalds“ i „Burger king“.