Nafta se u celom svetu preliva sa tankera i skladišta

CC0 / / Tanker za naftu
Tanker za naftu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za samo tri ili četiri nedelje svet neće imati gde da skladišti naftu, izjavio je vlasnik jedne od najvećih energetskih kompanija „Gunvor“ Torborn Tornkvist.

Mesta trenutno skoro i da nema u skladištima i tankerima. Trejderi aktivno kupuju naftu na spot tržištu, s obzirom da košta manje nego za fjučerske ugovore. To im omogućava da ostvare dodatni prihod - nafta koja je jeftino kupljena kasnije će se preprodati po skupljoj ceni sa odloženo isporukom.

Prema mišljenju Tornkvista, ukoliko ukupno smanjenje proizvodnje nafte posle dogovora OPEK plus ostane na nivou 12-13 miliona barela dnevno, neće se mnogo šta promeniti. Direktor „Gunvora“ je objasnio da je u aprilu ponuda veća od potražnje za 25 miliona barela.

Predsednik SAD Donald Tramp  - Sputnik Srbija
Tramp u razgovoru sa Putinom: Smanjenje proizvodnje nafte stabilizuje energetsko tržište

Kako se navodi, rafinerije nafte u Rusiji takođe uskoro neće imati gde da skladište proizvode, pa će biti prinuđene da iznajmljuju cisterne od železnice. Međutim, iz tehničkih razloga nemoguće je zaustaviti proizvodnju.

Novi dogovor OPEK plus

OPEK plus je u nedelju odobrio novo smanjenje proizvodnje nafte sa nivoa iz oktobra 2018. godine: za 23 odsto u maju-junu, 18 odsto – do kraja 2020. i 14 odsto – do kraja aprila 2022. godine.

U prvoj fazi savez će smanjiti proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno, zatim za 8 i 6 miliona. Za Rusiju i Saudijsku Arabiju referentna baza iznosiće 11 miliona barela dnevno.

Meksiko je insistirao na posebnim uslovima i smanjiće proizvodnju za samo 100 hiljada barela dnevno u maju-junu, dok će ostalo kompenzovati Sjedinjene Američke Države.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala