Tramp u razgovoru sa Putinom: Smanjenje proizvodnje nafte stabilizuje energetsko tržište

© AP Photo / Evan VucciPredsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom pozdravio odluku o smanjenju proizvodnje nafte koja će stabilizovati globalna finansijska i energetska tržišta, navodi se u saopštenju Bele kuće.
„Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp zahvalio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu za rad sa Saudijskom Arabijom i drugim proizvođačima nafte, što je smirilo globalna energetska tržišta“, ističe se u saopštenju pres-službe.

„Predsednik Tramp pozdravio je odluku Rusije da se vrati na nivo proizvodnje u skladu sa stabilnošću na svetskom finansijskom i energetskom tržištu“.

Kako je saopštio Kremlj, strane su, osimn sporazuma OPEK plus, razgovarale i o aktualnim pitanjima osiguranja strateške bezbednosti.

Američki lider takođe je odvojeno razgovarao i sa prestolonaslednikom Saudijske Arabije Muhamedom bin Salmanom el Saudom, u kome se zahvalio saudijskoj strani na saradnji sa Rusijom i drugim zemljama-proizvođačima nafte na normalizaciji situacije na globalnom energetskom tržištu.

Prethodno su Putin, Tramp i kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdel Aziz el Saud u zajedničkom telefonskom razgovoru odobrili postizanje sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte.

Zemlje koje ulaze u sastav OPEK plus su se u nedelju na vanrednom sastanku putem video-konferencije dogovorile da se proizvodnja nafte smanji za 9,7 miliona barela dnevno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala