Kremlj razmatra odlaganje Parade pobede

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin u društvu veterana Velikog otadžbinskog rata posmatra paradu povodom Dana pobede
Ruski predsednik Vladimir Putin u društvu veterana Velikog otadžbinskog rata posmatra paradu povodom Dana pobede - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef komiteta za odbranu Državne dume Rusije Vladimir Šamanov potvrdio je da su veterani Drugog svetskog rata zamolili ruskog predsednika Vladimira Putina da odloži paradu i proslavu povodom Dana pobede zbog pandemije virusa korona. Kremlj će razmotriti ovu inicijativu.
„Organizacije veterana odlučile su da se obrate ruskom predsedniku zbog teške epidemiološke situacije. Dan pobede od velikog je značaja za ceo ruski narod, a posebno za učesnike Drugog svetskog rata kojih je ostalo malo. Taj praznik treba da bude grandiozan i nezaboravan, zbog toga smo i predložili da se proslava odloži za kasnije“, rekao je Šamanov.

Pored Šamanova, potpise ispod obraćanja stavili su i rukovodioci dveju organizacija veterana rata i vojnih veterana Vladimir Epifanov i Viktor Jermakov.

Samohodna artiljerijska oklopna vozila Msta S na generalnoj probi Parade pobede na Crvenom trgu u Moskvi - Sputnik Srbija
Rusija zbog virusa korona odlaže Paradu pobede za 24. jun?

„Nažalost, situacija u svetu onemogućila je garantovanje zdravstvene bezbednosti tokom parade 9. maja ove godine. S tim u vezi, u ime cele veteranske zajednice, molimo da donesete tešku, ali prema našem mišljenju, pravednu odluku o održavanju vojne parade nekog drugog datuma, kada parada neće predstavljati pretnju po zdravlje ljudi, već pravu svečanost i kada će biti bezbedna za sve njene učesnike“, navedeno je u saopštenju.

Kremlj će razmotriti molbu veterana o odlaganju parade

Molba veteranskih organizacija o odlaganju vojne parade u Moskvi će biti razmotrena, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da parada i proslava povodom Dana pobede možda neće biti 9. maja, ali će je svakako biti, jer je sve drugo za Rusiju nezamislivo.

Prema poslednjim podacima, u Rusiji je ukupno zaraženo virusom korona 24.490 osoba, 198 osoba je preminulo, a skoro 2.000 je ozdravilo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala