Grčka dozvolila turističkim agencijama da klijentima izdaju vaučere umesto vraćanja novca

CC BY 2.0 / / Plaža na Kritu
Plaža na Kritu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Grčke dozvolila je turističkim agencijama, hotelima i avio-kompanijama da klijentima izdaju vaučere umesto povraćaja novca za uplaćene aranžmane, odnosno karte, pri čemu klijent ima pravo da traži povraćaj novca, saopštila je grčka Nacionalna turistička organizacija.

Zbog pandemije virusa korona turistička sezona u Grčkoj, kao i u celom svetu, nalazi se u opasnosti – hoteli su zatvoreni do kraja aprila, otkazani su putnički letovi, a većina malih i srednjih preduzeća ne radi.

„Ova odluka pruža rešenje glavnog problema otkazivanja turističkih putovanja. Uredba se odnosi na raskid ugovora između turističkih kompanija i njihovih klijenata za pružanje turističkih usluga pojedinačno ili u vidu organizovanog putovanja (paketa), koji su raskinuti od 25. februara 2020. do 30. septembra 2020“, navodi se u odgovarajućoj vladinoj uredbi objavljenoj u Službenom glasniku.

Uredbom se predviđa da je kompanija dužna da vrati klijentu bilo koji iznos koji je klijent unapred uplatio kao depozit ili garanciju za delimično ili potpuno plaćanje aranžmana. Turistička kompanija može, umesto povraćaja novca, da ponudi klijentu ekvivalentni vaučer za 18 meseci od datuma izdavanja.

Sličan vaučer mogu da izdaju avio-kompanije i brodske kompanije umesto da vraćaju novac za kupljene karte.

Istom uredbom zajedničke odluke ministara finansija i turizma predviđa se finansijska podrška mnogim turističkim kompanijama.

Dakle, turisti će uz ovaj vaučer moći da odu na putovanje u drugo vreme.

Vaučer će moći da dobiju samo oni klijenti, fizička lica i organizacije koji su aranžman uplatili direktno u turističkoj agenciji ili rezervisali hotel putem rezervacionih sistema ili na internet stranici hotela.


Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala