Bugarski poslanik pozvao na odustajanje od nabavke novog oružja: Savremene pretnje sasvim drugačije

CC0 / U.S. Navy / Mass Communication Specialist 2n / Bugarski patrolni brod na Crnom moru
Bugarski patrolni brod na Crnom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik predsednika Narodne skupštine Bugarske i lider stranke Volja Veselin Mareški podneo je parlamentu predlog kojim se poziva na moratorijum na kupovinu novih patrolnih brodova i oklopnih vozila zbog virusa korona.

Prema njegovim rečima, ta sredstva treba da se usmere na socijalne i ekonomske mere.

„Aktuelna situacija jasno je pokazala da se savremene pretnje nacionalnoj bezbednosti veoma razlikuju od onih koje su postojale u prošlosti. U tom smislu, mi u Volji smatramo da je više od dve milijarde (leva) predviđenih za (kupovinu) vojne tehnike luksuz koji trenutno ne možemo da priuštimo!“, rekao je Mareški.

Mareški je prošle nedelje takođe pozvao na odustajanje od ugovora o kupovini američkih F-16. Prema rečima političara, situacija sa virusom korona pokazuje da je Bugarska požurila sa dogovorom.

Predsednik Bugarske Rumen Radev - Sputnik Srbija
Predsednik Bugarske o „skupim“ testovima za koronu: A kupovina F-16 nije bila skupa?

„Pozivamo vladu i vladajuću većinu (stranka GERB) da, pozivajući se na višu silu, ličnim kontaktima vlade ili premijera sa predsednikom Trampom zatraže da se prekine transakcija i vrate novac. Danas je jasno da su oni vitalni za bugarski narod“, istakao je Mareški.

Brodove koje je Bugarska naručila, isporučiće nemačka kompanija „Lursen Verft GmBH“. Kako se očekuje, cena dva broda biće oko milijardu leva (oko 512 miliona evra).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala