Kako Evropa i Amerika slave Uskrs u doba korone

© Sputnik / Miloš ĆurčinKatolički Uskrs
Katolički Uskrs - Sputnik Srbija
Pratite nas
Brojne hrišćanske zajednice promenile su način na koji slave Uskrs u vreme pandemije virusa korona - od prenosa službi na internetu do merenja temperature na ulazu u hramove.

Sinod Grčke pravoslavne crkve odlučio je još pre nekoliko dana da proslavu Uskrsa odloži za Odanije Vaskrsa, u noći između 26. i 27. maja, kako je objavio portal „Ortodoks tajms".

Vernici u mnogim drugim zemljama još ne znaju da li će Uskrs obeležiti u hramovima, a u nekim zemljama to pitanje je, kao i u Grčkoj, već rešeno - negde zabranama, a negde apelima da se i za najradosniji praznik obeleži u kući, prenosi Tanjug.

Papa Franja - Sputnik Srbija
Prvi put u istoriji Papa predvodi Put krsta bez prisustva vernika /video/

U Britaniji su crkve zatvorene, a službe za Uskrs služiće se bez vernika, a organi reda će, kako je najavljeno, budno motriti ima li okupljanja u parkovima i na morskoj obali.

U Italiji, posebno u severnom regionu Lombardija, na glavnim saobraćajnicama koje vode iz Milana i u taj grad, kao i na isključenjima sa autoputeva, postavljene su blokade kako bi stanovnici bili sprečeni u nameri da putuju i praznik slave sa rođacima ili prijateljima.

U strahu od ponovnog razbuktavanja epidemije, italijanski premijer Đuzepe Konte i nemačka kancelarka Angela Merkel pozvali svoje sugrađane da ostanu disciplinovani i tokom Uskrsa.

„Ako sada popustimo, postoji rizik od toga da ćemo morati sve da radimo ispočetka", upozorio je Konte u obraćanju javnosti.

„Moramo da održimo ovaj nivo discipline tokom uskršnjih praznika i u danima koji slede, jer bismo veoma, veoma brzo mogli da uništimo ono što smo postigli“, rekla je Merkelova.

Grčka pravoslavna crkva - Sputnik Srbija
Grci odlažu Vaskrs za 26. maj

Blokadama na putevima poslužila se, kao i Italija, i policija u Španiji i Francuskoj.

Premijer Francuske Eduar Filip je upozorio da „virus nije na prazničnom odsustvu“, i tako se pridružio apelu ministra unutrašnjih poslova Kristofa Kastanera, koji je rekao da stanovništvo mora ostati kod kuće.

„Prihvatimo da će ovaj Uskrs biti drugačiji od onog na šta smo navikli“, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban, pošto su u toj zemlji na neodređeno vreme produžena ograničenja kretanja.

Slovenačka vlada planira ublažavanje nekih ograničenja tek posle uskršnjih praznika, a u Hrvatskoj, ministar zdravlja Vili Beroš preporučio je pripadnicima dijaspore da se uzdrže od dolaska u zemlju za Uskrs.

© Foto : PixabaySvi pozivaju vernike da ostanu kod kuće, iako će u nekim zemljama hramovi biti otvoreni
Kako Evropa i Amerika slave Uskrs u doba korone - Sputnik Srbija
Svi pozivaju vernike da ostanu kod kuće, iako će u nekim zemljama hramovi biti otvoreni

Bugarski premijer Bojko Borisov objavio je da će pravoslavne crkve i hramovi biti otvoreni na Cveti i Uskrs, ali je takođe pozvao svoje sunarodnike da ostanu kod kuće i tamo se mole, preneli su regionalni mediji.

Ističući da Rumunija još nije spremna za ublažavanje restriktivnih mera, predsednik te zemlje Klaus Johanis izjavio je da će Uskrs provesti kod kuće u društvu supruge, i pozvao stanovništvo da sledi njegov primer.

U Slovačkoj je premijer Igor Matovič još ranije precizirao da je potpuna zabrana kretanja na snazi od 8. do 13. aprila.

Predsednik SAD Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp večiti optimista: Amerikanci će već za Uskrs moći u crkvu

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je da bi voleo da na dan Uskrsa sve crkve u zemlji budu pune, što se ipak neće dogoditi, mada ni sve bogomolje neće biti prazne.

Dok se najveći broj crkava u SAD prilagodio situaciji, oslanjajući se na prenose verskih službi putem interneta ili na unapred snimljen materijal, neke su svoje aktivnosti preselile u neuobičajeno okruženje, kao što su parkinzi ili bioskopi na otvorenom.

One crkve koje nisu zatvorile vrata svojih objekata insistiraju da su u stanju da pruže odgovarajuću zaštitu vernicima, uzdajući se u proveru njihove telesne temperature, održavanje bezbedne distance, kao i u dezinfekciju prostorija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala