Nakon mačaka i pasa, Kina će uskoro klonirati konja

CC0 / Piksabej / Krdo konja u šumi
Krdo konja u šumi  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon kloniranja psa i mačke, Kina će imati kloniranog konja u julu. Procedura kloniranje ovako velike i složene životinje je prilično komplikovana, ali u kineskoj biotehnološkoj kompaniji su razradili ceo projekat, a životinju će pokloniti trkačkom klubu.

Novinar španske redakcije Sputnjika je razgovarao sa predsednikom biotehničke kompanije u Pekingu, koji detaljno objašnjava projekat.

Naučnici kloniraju izumrlu vrstu - Sputnik Srbija
Ovo je tek početak: Naučnici oživljavaju životinju staru 42.000 godina (video)

„Konj čiji materijal uzimamo je već prilično star, ima više od 20 godina i to je šampionski konj, učestvovao je na olimpijskim igrama i tokom ’karijere‘ je postigao veoma dobre rezultate“, otkrio je Ma Judong, predsednik kompanije „Sinogene“.

Njegova biotehnička kompanija sa sedištem u Pekingu 2018. klonirala je 20 pasa i jula prošle godine prvi put klonirala mače. Tek nakon svih ovih uspeha, kompanija je počela da razmišlja o kloniranju konja.

Kloniranje konja je veoma zahtevan zadatak

„Konj je životinja sa jako dobrim osobinama i njegova komercijalna vrednost je prilično visoka. Takođe uzimamo u obzir potrebe kupaca prilikom izbora životinja za kloniranje“, rekao je Ma.

Konj je prilično velika životinja u poređenju s mačkom ili psom, a tehnologija njegovog kloniranja je nesumnjivo složena.

Laboratorija - Sputnik Srbija
Glavna naučna dostignuća u 2019. godini

„Specifičnosti reproduktivne funkcije konja su takve da se može oždrebiti jedan ždrebac. Jajnik se oplođuje za vreme ovulacije. Pored toga, kobila ima prilično dugu trudnoću, više od 11 meseci, oko 330 dana. Ove karakteristike su jasno ukazale da proces kloniranja neće biti veoma brz“, nastavio je stručnjak.

Pored toga, sa tehnološkog stanovišta, u slučaju kloniranja mačaka ili pasa, jajnik trudne majke može se transplantirati gotovo odmah. U slučaju konja, embrion mora sazreti do određenog nivoa u epruveti, pre nego što se presadi, tako da zahtevi za uzgoj ploda u epruveti nisu mali.

Mali rastom, dugonogi i krhki, sa dugim šiškama, podsećaju na ponije. - Sputnik Srbija
Islandski konji — razigrano čudo prirode koje ne mrda iz svoje postojbine

Životni vek kloniranih životinja isti kao i kod „prirodnih“

Što se tiče životnog veka i zdravlja, klonirane životinje ne pokazuju razlike u poređenju sa životinjama prirodnog porekla. Samim tim, životni vek kloniranih konja gotovo je isti kao i kod običnih konja, oko 20 godina.

Pošto je klonirani konj imao značajne uspehe u sportu, nakon rođenja svog klona „Sinogene“ ga želi pokloniti sportskom klubu, gde će imati potrebnu obuku za učešće na trkama.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala