Izgradnja trećine stambenih objekata u Rusiji može biti obustavljena zbog karantina

CC0 / Pixabay / Armatura
Armatura  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za mesec dana karantina u Rusiji može doći do obustavljanja radova na 30 odsto gradilišta stambenih objekata. Takvu prognozu je za list „Izvestija“ dala agencija za rejting građevinskog kompleksa (RASK).

Problemi su se pojavili zbog smanjenja prodaje stanova i prekida isporuke materijala. Tokom prve neradne nedelje u zemlji je obustavljena proizvodnja, a kako će ubuduće funkcionisati, rešiće regioni.

Ali čak i ako fabrike počnu sa radom, može doći do problema sa logistikom između subjekata, smatraju eksperti. Ministarstvo građevinarstva je već razvilo mere za podršku ovoj industriji.

Prinudno obustavljanje radova

Prema naredbi predsednika Rusije, proizvođači građevinskih materijala trebalo bi da prestanu sa radom tokom neradnih dana koji su proglašeni u zemlji zbog epidemije virusa korona, rekao je član komiteta Državne Dume Aleksandar Jakubovski, koji se bavi zaštitom prava zainteresovanih strana.

Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putinovo obraćanje naciji: Ceo april će biti neradan /video/

Predsednik Vladimir Putin je 2. aprila produžio neradnu nedelju do 30. aprila, a čelnicima subjekata Ruske Federacije dato je pravo da odluče koja će preduzeća i na koji način raditi u regionima.

Neki građevinari su već prošle nedelje iskusili probleme sa prekidima u isporuci građevinskog materijala, istakao je generalni direktor kompanije „VektorStrojFinans“ Andrej Koločinski.

Čak i ako proizvodnja nastavi sa radom, tokom karantina može doći do kašnjenja u isporuci opreme i materijala, pre svega reč je o logistici između subjekata RF.

Zbog toga će, kako je ukazao izvršni direktor RASK Nikolaj Aleksejenko, neki građevinari imati probleme na gradilištima.

„Već smo počeli da dobijamo žalbe vlasnika preduzeća da vozači teretnih kamiona imaju problema sa saobraćajnom policijom koja, pozivajući se na mere samoizolacije, ograničava njihovo kretanje“, rekao je Jakubovski.

Kad prestane prodaja, prestaje i gradnja novih stanova

Sada oko 70 odsto svih građevinara u zemlji nastavlja da prodaje stambene objekte po starim pravilima, istakao je Nikolaj Aleksejenko. Oni grade objekte od novca vlasnika udela u kompaniji, i kada se prodaja zaustavi, nema više novca. Neće imati novca da isplate fabrikama građevinski materijal, a fabrike neće imati novca za proizvodnju, naveo je on, ocenivši da će to uzrokovati prekide u isporukama za druge građevinare.

Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin: Mere treba uskladiti da ne dođe do slabljenja privrede
„Kao rezultat toga, za mesec dana izolacije, oko 30 posto svih građevinskih projekata u zemlji može biti obustavljeno, kod najslabijih igrača pre svega. Generalno, i bez krize, oko 500–600 kompanija je bilo u zoni rizika“, procenjuje Aleksejenko.

Generalni direktor kompanije „Ikon Development“ Anton Detušev smatra da će na tržištu nekretnina ostati samo jake kompanije, odnosno one kojima njihov finansijski jastuk omogućava da prežive „oluju“. Reč je o ključnim igračima tržišta, za koje ovo nije prva kriza, dodao je on.

Pomoć građevinskoj industriji

Ministarstvo građevinarstva Rusije prati finansijsku situaciju regionalnih građevinara i zajedno sa regionima pripremilo je mere čiji je cilj podrška građevinske industrije i stambeno-komunalnih usluga. Na primer, do 1. januara 2021. godine ukinuta je prinudna naplata kazni građevinarima za probijanje rokova.

Setva u Krasnojarskom kraju - Sputnik Srbija
Naređenje Kremlja: Ruska poljoprivreda ne sme stati

Nikolaj Aleksejenko je mišljenja da je, pored toga, potrebno uvrstiti građevinski sektor na listu industrija koje je najviše pogodila pandemija.

Kao što je ranije objavljeno, ruska vlada je preporučila da se ne zaustavlja izgradnja objekata u kojima su radnici migranti.

Kako je za „Izvestija“ objasnio generalni direktor građevinske kompanije „Perspektiva“ Mihail Ivanov, u industriji radi oko 6,4 miliona ljudi. Od toga 15 do 20 odsto su migranti iz susednih zemalja.

Dalje širenje virusa korona može izazvati odliv stranih radnika koji danas rade u zemlji, a zatvorene granice neće dozvoliti zapošljavanje zamena iz susednih zemalja, što će takođe zakomplikovati situaciju građevinara.


Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala