EU primorava Italiju da mrzi Rusiju

© Foto : The Ministry of Defence of the Russian Federation / Uđi u bazu fotografija"Iz Rusije s ljubavlju" nalepnica na vozilu Ministarstva odbrane Rusije koje vozi pomoć koju je Rusija poslala Italiji za borbu protiv virusa korona KOVID-19
Iz Rusije s ljubavlju nalepnica na vozilu Ministarstva odbrane Rusije koje vozi pomoć koju je Rusija poslala Italiji za borbu protiv virusa korona KOVID-19 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Italijanski list „Stampa“ štiti interese birokratije Evropske unije, koja teško podnosi činjenicu da Rimu više pomažu Moskva i Peking od Brisela, zbog čega na sve moguće načine pokušava da anulira simpatije Italije prema Rusiji, izjavio je dekan Fakulteta za menadžment i politiku na MGIMO Henri Sardarjan za list „Vzgljad“.

Već nekoliko nedelja italijansko izdanje „Stampa“ vodi informativne napade na ruske lekare.

Naime, italijanski list objavio je članak koji se poziva na neimenovane izvore, a u kojem se tvrdi da je 80 odsto ruskih isporuka u Italiju za borbu protiv epidemije kovid-19 „potpuno beskorisno ili malo korisno“ za zemlju. Autor je, čak, pretpostavio da sporazum između italijanskog premijera Đuzepea Kontea i predsednika Rusije Vladimira Putina ima geopolitičku konotaciju.

Jedan od novinara tog izdanja nazvao je ruske lekare i epidemiologe „specijalistima za biološke ratove“ koji su stigli u Italiju.

Mnogi stali u odbranu Rusije

Italijanski premijer Đuzepe Konte morao je da brani Rusiju od napada kojima je italijanska štampa izložila tu zemlju. Konte nazvao je izuzetno uvredljivim aludiranje na to da je Rusija navodno postavljala uslove za pružanje pomoći Italijanima u borbi protiv virusa korona.

On je dodao da ruski predsednik Vladimir Putin nikada nije želeo da iskoristi situaciju u Italiji za vršenje pritiska dok je iskazivao solidarnost sa italijanskim narodom. Izjava Rima zvučala je kao odgovor na napad Brisela.

„Ko god stoji iza informativne kampanje - većina italijanskog stanovništva ima pozitivan stav prema Rusiji“, rekao je bivši poslanik Evropskog parlamenta, italijanski publicista Đulijeto Kjeza za „Vzgljad“.

On je dodao da su većina televizijskih kanala na nacionalnom nivou i velika većina italijanskih medija sa zahvalnošću reagovali na rusku pomoć i da su predstavnici ruskog vojnog odeljenja u Italiji prihvaćeni kao prijatelji.

Voditelj Vladimir Solovjov prokomentarisao je za „Vzgljad“  brojne objave u evropskoj štampi, čiji je smisao bio da u zamenu za pomoć Italiji u borbi protiv KOVID-19, Moskva navodno želi da natera Rim da zahteva ukidanje sankcija.

On je ocenio da „ukoliko Zapad smatra da Rusija može da dobije kao zahvalnost za pomoć nešto osim dodatnog paketa sankcija - greši“.

„Nije važno šta kažu evropski političari ili mediji. Važno je da Ruse u Italiji dočekaju aplauzom i izvode našu himnu“, naglasio je, sa svoje strane, Solovjov.
Pripadnici ruske vojske utovaruju u teretni avion medicinsku opremu i specijalna vozila za dezinfekciju namenjene Italiji - Sputnik Srbija
Prodi: Ruska pomoć Italiji korisna; Udruženje: Spomenik za Ruse

Ranije je vrhovni predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednost Žozep Borelj ocenio da Kina i Rusija koriste sanitarnu krizu izazvanu koronom da povećaju svoju geopolitičku ulogu u svetu.

Sa njegove tačke gledišta, „velike sile kao što su Kina, Rusija, uz pomoć medija, povećavaju efekat svoje pomoći i svoju geopolitičku ulogu u svetu, uključujući za račun formiranja javnog mnjenja.

S tim u vezi, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je Rusija uputila pomoć Italiji u borbi protiv virusa korona van političkog konteksta.

Podsetimo, 15 aviona Il-76 ruskih vazduhoplovnih snaga sa vojnim specijalcima i opremom za pomoć u borbi protiv pandemije virusa korona stiglo je u Italiju između 22. i 25. marta, kako bi pružili pomoć u borbi protiv kovida-19.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala