Crvena boja signal za specijalnu patrolu: Antikovid kaciga čuva kineske ulice /video/

© Foto : Fejsbuk/Thomas Marinkovic Pogled kroz kacigu
Pogled kroz kacigu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kineska policija aktivno je uključena u borbu protiv virusa. U početku su policajci nosili maske i imali ručne toplomere. Ali od pre neki dan u svim većim gradovima dobijaju šlemove koji služe za kontrolu prolaznika. To su termovizijske kamere koje ujedno mogu da prepoznaju likove i identifikuju osobe, ali mere i temperaturu u masi prolaznika.
Čovek drži telefon sa kju-ar kodom. - Sputnik Srbija
Moskva uvodi mobilnu aplikaciju za kontrolu poštovanja režima samoizolacije

Posle povratka na ulice Kine ova metoda je najbolja da se otkrije neko ko je zaražen i prepozna neko ko krši karantin. Podaci se u realnom vremenu šalju i obrađuju.

Kaciga je budući čuvar ulica u Pekingu, Šangaju i drugim gradovima. Kontrola je jednostavna, kroz vizir se vidi lik ili osoba i ako je bolesna automatski se izdvaja iz grupe. Njegova boja je crvena u odnosu na ostale koji su zdravi i imaju normalnu temperaturu, prenosi RTS.

Vidi se i njena temperatura, očitava lice i daje signal specijalnim patrolama koje osobu odmah izdvajaju iz gomile i vode u posebne medicinske ustanove za trijažu.

© Foto : screenshot/South China Morning PostAntikovid kaciga na ulicama Pekinga
Crvena boja signal za specijalnu patrolu: Antikovid kaciga čuva kineske ulice  /video/ - Sputnik Srbija
Antikovid kaciga na ulicama Pekinga

„Ovakva oprema za sada je isključivo dostupna našoj policiji i kada budu zadovoljene potrebe domaćeg tržišta počećemo i sa izvozom. Uz kombinaciju sa kamerama na ulici smanjićemo terorizam, kriminal, ali sada nam je prioritet da sačuvamo zdravlje“, navod Hin Sju Tang, šef stanice policije u Šangaju.

Prva generacija ovih kamera izašla još pre dve godine i imala je mogućnost da prepozna lice i odmah ga indentifikuje. Preko povratne veze dobijaju se svi podaci o onome na koga je usmerena kamera.

„Dobijamo procenu u procentima koliko je lice opasno po okolinu da li je imalo krivičnih dela, prepoznajemo trgovce narkoticima, one koji češće krše zakon na primer sitne lopove i džeparoše. To nam sve pomaže u radu i preventivi krivičnih dela“, navodi Sju Tang.

Kasa u prodavnici - Sputnik Srbija
Pogled u kameru i plaćeno: Kako koronavirus podstiče razvoj biometrije u Rusiji

Kineska policija je prva u svetu uvela ovakve metode prepoznavanja na ulici i sa novim sistemom stopa kriminala je opala za 60 odsto.

Uniformisana lica nadgledaju gradove dok specialni timovi policajaca u civilu hapse prestupnike nekada neočekivano usred činjenja krivičnog dela. Uvođenje ovog sistema koštalo je milijarde dolara, ali će se višetruko isplatiti, a neće se ugroziti privatnost osoba, kažu Kinezi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala